Dzień dobry,

Budowa chemiczna jest tym, co sprawia, że olej kokosowy jest produktem, po który warto sięgać. Składa się on w dużej części z średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA - ang. Medium Chain Fatty Acids). Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że samo ich trawienie trwa krócej i zużywa mniejsze nadkłady energii (nie angażuje w ten proces wszystkich zwykle potrzebnych enzymów trawiennych). Ponadto MCT w przeciwieństwie do LCT stanowią szybkie źródło energii i nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo MCT zawarte w oleju kokosowym organizm ludzki wykorzystuje również w procesie syntezy białek, zatem regularne ich stosowanie wpływa na zwiększenie wytrzymałości i siły mięśni.

Powyżej fragment artykułu, który napisałam nt oleju kokosowego.

Tak, olej kokoswy działa pozytywnie na redukcję masy ciała, jednak jak ze wszystkim należy używać go z umiarem, nie więcej jak 2-3 łyzki stołowe dziennie.
Mozna na nim podsmażać produkty przed duszeniem czy gotowaniem, może stanoeić dodatek do zup (zamiast wszelkiej maści kości, mięsa, masła itp), sałatek na ciepło i zimno, można dodawać go do koktajlu, owsianki czy smarować nim chleb.

Poleca się oczywiście produkt nierafinowany.


Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0

Olej kokosowy jest faktycznie bardzo polecany tłuszczem.
Tłuszcze nasycone MCT zawarte w kokosie mają tą zaletę, że w dość łatwy sposób się spalają, stąd stanowią dla organizmu szybkie źródło energii, co powszechnie jest wykorzystywane w diecie sportowców, są one też dobrym źródłem tłuszczu dla wegetarian.
Połowę tłuszczu kokosowego stanowi kwas laurynowy, który ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Wzmacnia odporność organizmu, jest stosowany jest do leczenia bóli zębów, trądziku, opryszczki, owrzodzeń skóry, chorób układu trawienia, wrzodów, astmy a także osteoporozy i wielu innych. Co ciekawe kwas ten występuje w naturze jedynie w orzechu kokosowym właśnie oraz w mleku matki.

Można na nim smażyć, doskonale nadaje się także do wypieków.

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0

Witam Panią,

olej kokosowy jest rzeczywiście bardzo cennym składnikiem naszej diety, niemniej jednak nie jest to ,,cudowny środek" na odchudzanie. Wprowadzając olej kokosowy do jadłospisu nie schudnie Pani bez odpowiedniej diety. Ważne jest co jemy na 5 regularnych posiłków w ciągu całego dnia.
Proszę sięgać po olej kokosowy ale zachować pewien umiar - 2-3 łyżki stołowe dziennie.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty