Problemy z przytyciem a uwarunkowania genetyczne

Witam . Mam 20 lat , 175 cm wzrostu i ważę około 59kg . Jem 3 posiłki dziennie . Nie są to małe ilości , czasem dowiaduje się że znajomi jedzą mniej ode mnie a tyją . Aczkolwiek chciałbym przytyć jak najszybciej gdyż moja waga nie zmienia się od paru lat i trochę już mi przeszkadza to że nie mogę przytyć . Czy jest na to rada jeśli jest to uwarunkowane genetycznie ? Dodam jeszcze że jadłem przez tydzień 5 posiłków dziennie w dużych ilościach a nawet kg nie przytyłem.
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Właściwości korzenia żeń-szeń

Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.

Duże znaczenie w budowaniu masy ma nie tylko ilość, ale także skład jakościowy posiłków (który wpływa nie tylko na masę, ale także na stan zdrowia). Po pierwsze należy określić jaki cel Panu przyświeca, czyli co rozumie Pan przez przytycie. Czy chce Pan zwiększyć udział tkanki tłuszczowej, czy też pragnie Pan zbudować masę mięśniową. Jeżeli to drugie to oprócz odpowiedniej diety niezbędne będą także właściwe ćwiczenia stymulujące mięśnie do wzrostu. Sugerowałabym Panu wizytę u dietetyka, który przeanalizuje Pana dotychczasowe nawyki żywieniowe oraz przyczyny niskiej masy ciała i pomoże dobrać odpowiednie postępowanie do Pana celów. W przypadku budowy masy mięśniowej polecałabym także kontakt z trenerem personalnym, który dobierze najbardziej skuteczne dla Pana ćwiczenia. Życzę powodzenia.

0
Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
57 poziom zaufania

Dzień dobry.
Niestety często mamy określony typ sylwetki i trudno jest to zmienić. Polecam skupić się na rozbudowaniu tkanki mięśniowej - może zacząłby Pan oprawiać jakiś sport siłowy. Taka aktywność zwiększa masę mięśni i kształtuje atrakcyjną sylwetkę. Do tego pełnowartościowa dieta złożona ze świeżych, nieprzetworzonych składników - mięso, jaja, podroby, warzywa, zdrowe tłuszcze (masło, oliwa, oleje zimnotloczone, tłuszcze zwierzęce - proszę nie bać się tłuszczu), tłusty nabiał, może też zdrowe węglowodany jak kasze i bulwy, polecam dietę LCHF: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-dla-poczatkujacych_PL.pdf
Pozdrawiam serdecznie

0

Witaj,
powinieneś
- wybierać produkty z wysoko wartościowym białkiem. Są to: mięso ze zwierząt rzeźnych oraz drobiu, ryby i przetwory mleczne, ze zwróceniem uwagi na żółte sery
- włączyć do diety owoce wysokokaloryczne, jak banany, awokado, winogrona
dostarczać organizmowi wodę mineralną i soki owocowe. Zrezygnować z napojów gazowanych i nektarów, które mają dużo konserwantów
- połowa zapotrzebowania energetycznego organizmu pochodzi z węglowodanów. Dlatego należy wykorzystać dużą gamę produktów mącznych, w tym pieczywo z różnymi dodatkami, np. miodu, nasion (pumpernikiel)
- z tłuszczy należy wybierać oleje, oliwę, masło;
- stosować jako przegryzki kaloryczne orzechy, nasiona słonecznika, suszone owoce, np. rodzynki, daktyle. Można też pić Nutri-drinki, które kupuje się w aptece (bez recepty). W jednej buteleczce jest pełnowartościowy posiłek.

Pozdrawiam
jarnuszewsk.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty