Witam serdecznie,

Jeśli chodzi o nosicielstwo bakterii Salmonelli to ustala się je na podstawie 3 wykonanych badań w odstępstwie 14 dni. Głównym źródłem zakażeń jest żywność ( głównie jajka - zwłaszcza surowe, mięso drobiowe, niepasteryzowane mleko i jego przetwory); kolejnym źródłem choć rzadszym są kontakty ze zwierzętami (żółwie, chomik lub kury). Bardzo trudno zarazić się od osoby zakażonej, ponieważ potrzebna jest bardzo duża dawka. Aby zminimalizować ryzyko zakażenia domowników trzeba bardzo dbać o higienę osobistą oraz przygotowania potraw - mycie rąk po wizycie w toalecie (płyny bakteryjne) i produktów, które bezpośrednio jemy, higiena podczas przygotowania posiłków. Również często stosowanie antybiotyków może spowodować przejście stanu ostrego w bezobjawowe nosicielstwo, dotyczy to około 45% dzieci. Wydalanie bakterii w stolcu trwa nawet do 12 tygodni. Trzeba cierpliwie czekać i unikać stosowania antybiotykoterapii (chyba, że wymaga tego sytuacja, co zostaje określone przez lekarza), która może przedłużyć ten stan.
Dieta znacząco się nie zmienia, można wprowadzać probiotyki, ale nie wykazano, żeby to działanie znacząco skracało czas nosicielstwa. Najczęściej ustępuje ono samoistnie i nie wymaga leczenia.

Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty