Przewlekłe i bolesne zaparcia oraz stres

Witam! Nie potrafię poradzić sobie z zaparciami. Potrafie 3-4 tygodnie nie wyprózniać się. Takie leki jak bisacodyl czy dulcobis brane według instrukcji czyli po2 na noc również mi nie pomagają. Gdy już nie potrafię wytrzymać i ból jest silny to po prostu przdawkowuję bisacodyl (biorę8-10 tabletek) wtedy po okropnych skurczach dostaję biegunki. Jeżeli chodzi o moją dietę to piję duzo wody, nie piję mocnej herbaty, tylko herbatki ziołowe. Spożywam dużo warzyw, owoców, jogurtów, otrebów, chudy nabiał, tłuszcze roślinne i węglowodany pełnoziarniste. Pomimo tego, iż spożywam tyle kalorii ile wynosi moja CPM to tyję... Czasem również mdleją i zastanawim się czy to z zaprć czy ze stresu. Jestem osobą bardzo podatną na stres i zaparcia nasiliły się wraz ze stresem. Problem mam już ponad 6 lat. Bardzo proszę o pomoc. Już sama nie wiem co mam robić. Jest to bardzo uciążliwe w życiu codziennym... Pozdrawiam serdecznie
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Pani dieta wydaje się być właściwą. Obawiam się że tak długotrwałe zaparcia są wynikiem stresu. Może zamiast tabletek na zaparcia powinna Pani stosować leczenie antystresowe. Najlepiej sprawę skonsultować bezpośrednio z lekarzem. Jeżeli chodzi o zaparcia to proszę nie eksperymentować na własną rękę z tabletkami a udać się do gastrologa który zaleci odpowiednie leczenie.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl

0

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty