Przyczyny zatrzymania wagi podczasprawidłowego odchudzania

Witam! Od stycznia tego roku jestem na diecie, początkowo był to Dukan (styczeń, luty), ale później stwierdziłam, że zacznę się po prostu zdrowo odżywiać, tak więc jem 4-5 posiłków dziennie, piję 2l i więcej wody dziennie, ograniczyłam węglowodany (ale jem ciemne pieczywo, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty), jem sporo warzyw i owoców i dużo się ruszam. Mój przykładowy jadłospis: Śniadanie: owsianka z jabłkiem i garścią rodzynek. 2 śniadanie: serek wiejski (z Piątnicy lekki 3% tłuszczu) i 2 kromki ciemnego pieczywa. Obiad: grillowana ryba, pół woreczka brązowego ryżu, brokuły Podwieczorek: nie zawsze udaje mi się go zjeść, ale może to być jakiś owoc, jogurt naturalny itp. Kolacja: pół kostki twarogu półtłustego do tego szczypiorek i pomidor. W między czasie zdarza mi się zjeść garść migdałów lub orzechów bądź żurawiny. I muszę się przyznać, że w czasie ostatnich upałów kilka razy się złamałam i zjadłam lody. Mam też sporo ruchu jak dotąd 2 razy w tyg. miałam intensywne 3-godzinne treningi taneczne, w pozostałe dni chodziłam na fitness. Od początku lipca nie mam już treningów, ale staram się codziennie chodzić na fitness, zaczęłam też biegać i ćwiczyć z ciężarkami, dodatkowo pracuję w miejscu, gdzie cały czas się ruszam. Jak dotąd udało mi się schudnąć 10kg, ważę 60kg przy wzroście 165cm, wiem, że moje BMI jest prawidłowe, ale dążę do 55kg, które też mieszczą się w skali prawidłowej wagi, jednak od czerwca moja waga się zatrzymała i nie chce spadać dalej... Co mogę zrobić żeby to zmienić, może jakieś zmiany w diecie lub inne ćwiczenia? Będę wdzięczna za każdą radę. Ania

KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam! Przestój masy ciała to częsty problem u osób stosujących dietę ograniczającą kalorie. Twój jadłospis wydaje się być prawidłowy – jest bogaty zarówno w produkty zbożowe, produkty mleczne, mięso, warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Brakuje jaj i warzyw strączkowych – warto w ramach urozmaicenia wprowadzić je do jadłospisu (polecam np. pasty jajeczne czy też pasty kanapkowe z nasion warzyw strączkowych – soczewicy czy ciecierzycy) – mają dużo białka, które przyspiesza przemianę materii nawet o 10%. Musisz wiedzieć, że prawidłowo skomponowany jadłospis może zwiększyć nasz metabolizm o około 25%! Chwilowy przestój wagi może potrwać nawet kilka miesięcy – do około 2 miesięcy. Można mu jednak zapobiegać – poprzez chwilowe zwiększenie aktywności fizycznej lub wprowadzenie zmian. Powinnaś wiedzieć, że najlepsze treningi spalające tkankę tłuszczową to połączenie treningu siłowego – 15-20 minut z treningiem wytrzymałościowym – ponad 30 minut do 40-50 minut. W sumie daje to około 1 godzinę ćwiczeń 3-5 razy w tygodniu. Pamiętaj również, że waga nie mówi nam o tym jaki mamy skład ciała – czyli zawartość masy mięśniowej, tłuszczowej czy wody. W tym celu warto udać się do dietetyka i kontrolować postępy – może być tak, że tkanka tłuszczowa ulega spalaniu, a zwiększa się masa mięśniowa, która waży średnio 2 razy więcej od tłuszczu! Dodatkowo mierz się w obwodach – talii, brzuchu i biodrach, gdzie najszybciej widać postępy jakie robisz. Waż i mierz się zawsze o tej samej porze dnia – najlepiej rano, na czczo, po wypróżnieniu. W lato pij też więcej wody lub herbaty owocowej, zielonej, czerwonej czy białej, które świetnie nawadniają, tym samym przyspieszając metabolizm. Powodzenia, mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty