Witam Panią,
Czytając informacje, które Pani zawarła nikt nie będzie w stanie ocenić czy dieta jest odpowiednia. Jedno co wiemy na Pani temat to to że ma Pani 42 lata i jest kobietą oraz chce schudnąć. To zbyt mało aby dobrać jadłospis. Nie pisze Pani nic na temat swojej wagi, wzrostu, aktywności fizycznej, rodzaju pracy, tego ile chce Pani schudnąć. Opis Pani jadłospisu również jest mało szczegółowy. Kalorie to nie wszystko - ważny jest skład posiłków, ich zbilansowanie pod względem składników odżywczych. Nie wiem co jada Pani na drugie danie, jak przygotowana jest zupa(na zasmażkach, ze śmietaną, z mięsem a może same warzywa?) podobnie kolacja - czy sałatka jest z majonezem, śmietaną a może z jogurtem naturalnym? Błąd jaki już widać to jedzenie zbyt późno owoców. Mają one zbyt dużo cukrów prostych, które pod koniec dnia kiedy przemiana materii spadnie mogą się odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej. Plus za to że ustaliła Pani posiłki co 3h.
Tyle mogę w tym momencie napisać na temat Pani jadłospisu. Jeżeli chciałaby Pani zasięgnąć bardziej szczegółowej porady to zapraszam na konsultację dietetyczną lub zachęcam do kontaktu:
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta 1000 kalorii i problemy ze schudnięciem – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Odchudzanie bez diety – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Prośba o dobór diety dla 31-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jadłospis diety odchudzającej dla osoby z grupą krwi A – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wskazówki dotyczące diety – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co zrobić, aby stracić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć przy pracy fizycznej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska