Witam serdecznie,
Pana BMI wskazuje na nadwagę. Dieta powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta tzn. uwzględniać płeć, wiek, stan zdrowia, aktywność fizyczną oraz tryb pracy, dlatego informacje które Pan zawarł w pytaniu są niewystarczające. Mogę przekazać jednak kilka wskazówek żywieniowych. Proszę spożywać 4-5 posiłków dziennie zachowując między nimi równy odstęp czasowy (2,5 do 4h). W menu powinny znaleźć się ryby, chude mięso, wędliny, mleko i produkty mleczne (około 2% tłuszczu). Z diety powinno wyeliminować się słodycze, dania gotowe, fast-foody, wody kolorowe... Dobrze zamienić węglowodany proste na złożone - razowy makaron, grube kasze, pieczywo z pełnego przemiału oraz tłuszcze zwierzęce na roślinne. Dodatkowo proszę zadbać o swoją codzienną aktywność fizyczną oraz podaż płynów - najlepiej wodę mineralną niegazowaną.
Pozdrawiam
Witam,
Pana BMI wynosi 29,4, co oznacza, że ma Pan nadwagę (a od 30 zaczyna się już otyłość), dlatego powinien Pan zastosować dietę redukcyjną przygotowaną przez specjalistę. Warto zaznaczyć, że zdrowe tempo utraty masy ciała powinno wynosić około 0,5-1 kg na tydzień. Na dobry początek radzę zastosować w swojej diecie zasady racjonalnego żywienia. Bardzo ważne jest spożywanie regularnych posiłków, co 3-4 godziny (min 4-5 posiłków dziennie). Istotne jest, aby nie podjadał Pan pomiędzy posiłkami oraz wyeliminował z diety słodycze, słone przekąski, słodzone napoje oraz produkty wysoko przetworzone. Dieta powinna być urozmaicona i dostarczać składniki pokarmowe z różnych grup produktów. Jeśli chodzi o zalecane produkty, to proszę spożywać dużo warzyw oraz około 1-2 porcji owoców dziennie. W diecie powinny być uwzględnione rożne źródła białka np. chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Tłuszcze zwierzęce warto zastąpić tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a węglowodany proste proszę zamienić na złożone (pieczywo i makarony pełnoziarniste, grube kasze). Ważne jest również, aby czytać etykiety i wybierać produkty bez substancji dodatkowych i konserwantów.
Jeżeli jest Pan zainteresowany konkretnym planem żywieniowym, zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam,
Mgr Urszula Ignaczewska
www.dietetyknamiare.pl
Witam, odchudzanie zaczynamy od analizy sposobu żywienia i wyeliminowania wszystkich błędów żywieniowych. W tym celu zapraszam na konsultację (także online)
www.dietoterapia.waw.pl
Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez szczegółowych informacji ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety i wskazówki do niej.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta ograniczająca przyrost tkanki tłuszczowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Dieta odchudzająca dla 18-letniej osoby – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Chęć zrzucenia 10-15 kg – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Podaż kaloryczna na diecie redukcyjnej u 29-latki ważącej 65 kg przy 170 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta i ćwiczenia dla 21-letniej osoby – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co jeść, aby dodać sobie energii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczna dieta odchudzająca i redukująca otyłość brzuszną – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla odchudzającej się 24-latki – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Chęć schudnięcia u 28-latki, która waży 100 kg przy 160 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz