Słód jęczmienny w żywności a wpływ na organizm

Witam, moje pytanie brzmi: czy słód jęczmienny w żywności jest szkodliwy? Słód jęczmienny można nabyć w aptece? Może prędzej go dostanę na allegro? Czy jest dostępny w syropie, w proszku czy w tabletkach? Słyszałam, że jest dodawany też do piwa? Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej na temat tej substancji, bo mało o niej słyszałam, a bardzo zainteresował mnie temat. Wiem, że jest polecany na zwiększenie laktacji, a byłoby to w moim przypadku bardzo pożądane, ponieważ karmię dziecko i jak wiadomo różnie z tym pokarmem bywa, także będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat słodu jęczmiennego i jego zastosowania, również pod tym kątem. Jak z cena słodu jęczmiennego, czy jest w miarę przystępna, na każdą kieszeń czy raczej to drogi produkt? Dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam serdecznie.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam, słód jęczmienny uzywany jest szeroko w żywności zwłaszcza w piekarnictwie, cukiernictwie i przy produkcji piwa. Jest wysokoenergetyczny, ale dostarcza wielu witamin w tym z grupy B. Z pewnością może być szkodliwy dla osób z alergią na gluten. Powinny go unikać także osoby, które chcą schudnąć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty