Słód jęczmienny w żywności a wpływ na organizm

Witam, moje pytanie brzmi: czy słód jęczmienny w żywności jest szkodliwy? Słód jęczmienny można nabyć w aptece? Może prędzej go dostanę na allegro? Czy jest dostępny w syropie, w proszku czy w tabletkach? Słyszałam, że jest dodawany też do piwa? Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej na temat tej substancji, bo mało o niej słyszałam, a bardzo zainteresował mnie temat. Wiem, że jest polecany na zwiększenie laktacji, a byłoby to w moim przypadku bardzo pożądane, ponieważ karmię dziecko i jak wiadomo różnie z tym pokarmem bywa, także będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat słodu jęczmiennego i jego zastosowania, również pod tym kątem. Jak z cena słodu jęczmiennego, czy jest w miarę przystępna, na każdą kieszeń czy raczej to drogi produkt? Dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam serdecznie.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Dieta przed ciążą

Witam, słód jęczmienny uzywany jest szeroko w żywności zwłaszcza w piekarnictwie, cukiernictwie i przy produkcji piwa. Jest wysokoenergetyczny, ale dostarcza wielu witamin w tym z grupy B. Z pewnością może być szkodliwy dla osób z alergią na gluten. Powinny go unikać także osoby, które chcą schudnąć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty