Przyczyny autyzmu
Autyzm to dziecięce zaburzenie rozwojowe. Częściej występuje u chłopców niż u dziewczynek. Co jeszcze warto wiedzieć na temat autyzmu? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są jego przyczyny.
roszę porozmawiać z Lekarzmi leczącymi, poczytać o chorobie w internecie
Może wystąpić tylko raz i nigdy nie powrócić; sporadycznie tylko nawroty
Dobrze, że jest Pani leczona w szpitalu, fachowo
Pozdrawiam
Witam,
W przypadku uveitis zalecana jest dieta o kaloryczności odpowiadającej Pani zapotrzebowaniu dobowemu, uzależnionemu od masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Niestety nie podaje Pani żadnych danych o parametrach ciała ani o sposobie odżywiania. Dieta powinna być bogatobiałkowa, dostarczać odpowiednią ilość wapnia, wit.D, tłuszczów omega-3. Wszystkich tych składników dostarczają ryby morskie (wapnia te zjadane z ośćmi, choć nie należy przesadzać, ponieważ są bardzo tłuste), do tego chude mięsa i wędliny, twarogi półtłuste, warzyw powinno być w diecie więcej niż owoców, masło zamiast margaryn. Należy stosować lekkostrawne techniki przyrządzania potraw: gotowanie, pieczenie bez tłuszczu, gotowanie na parze, unikać soli. Oliwa z oliwek do sałatek, olej do przyrządzania potraw w niewielkiej ilości. 5 posiłków dziennie należy spożywać regularnie co 3 godziny. Wypijać 1,5 -2 litry wody dziennie (małymi łyczkami). Aby dostosować kaloryczność diety do Pani zapotrzebowania zalecam odwiedzić dobry gabinet dietetyczny w celu wykonania pomiaru składu ciała. Zapraszam również do kontaktu.
Pozdrawiam, Anna
Witam, prosze wzbogacić dietę w kwasy omega-3 ( ryby morskie), orzechy, migdały oraz antyoksydanty które działają przeciwzapalnie: dużo warzyw, owoców. Produkty działające przeciwzapalnie : czosnek, cebula.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką dietę stosować przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Wprowadzenie do odżywiania jęczmienia i chlorelli – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dieta przy zatłuszczeniu trzustki – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Nadwaga i Hashimoto a odżywianie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy chorobie uchyłkowej jelita grubego – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Dieta przy nowotworze jelita grubego i cukrzycy – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
artykuły
Luteina na oczy - profilaktyka i leczenie zwyrodnienia plamki żółtej
Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) jest przewlekłą,
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na wzrok
Zdrowa dieta a poprawa wzroku Dieta uboga w skład
Kwasy omega-3 - rodzaje, właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcj