Stosowanie środków przeczyszczających przy prawidłowej diecie

Witam! Od 2 lat niemal non stop stosuję środki przeczyszczające,bo bez nich nie mogę się załatwić.Byłam już u 4 gastrologów którzy leczyli tylko objawowo.Zdrowo się odżywiam,piję dużo wody i dużo błonnika,regularnie ćwiczę a to powoduje tylko pogorszenie zaparć,wzdęcia i obrzęki,do tego hemoroidy. Nie mam niedoczynności,przechorowałam HBV ale transaminazy są w normie.Męczę się od kilku lat,strasznie mi to utrudnia życie,aż naszły mnie myśli depresyjne. Co mi może dolegać?Proszę o pomoc
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Przeciwwskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie wykonywane na przewodzie pokarmowym. Jakie są przeciwwskazania do jego wykonania? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
57 poziom zaufania

Dzień dobry.
Jako dietetyk, proponuję Pani RADYKALNĄ zmianę diety. Zakładając, że nie jest Pani chora - co sugerują liczne wizyty u specjalistów - możliwe, że Pani organizm źle reaguje na jakiś składnik diety. Najczęściej występuje wrażliwość na zboża, szczególnie pszenicę bogatą w białka glutenu oraz na mleko. Bardzo często obie wrażliwości występują razem. I nie ma tu nic do rzeczy (w takim przypadku) spożycie błonnika i wody.
Najlepiej byłoby nawiązać stałą współpracę z dietetykiem, aby monitorować efekty diety. Tak na szybko proponuję jednak Pani zainteresowanie tzw. dietą paleo, która eliminuje właśnie zboża i nabiał.
Można w sieci znaleźć sporo informacji, polecam to: http://www.tlustezycie.pl/p/paleo.html
W skrócie - dietę opiera Pani na warzywach (polecam dużo sałat różnego rodzaju, szczególnie w sezonie), jajach, mięsie, drobiu, podrobach, rybach, trochę owoców i bulw (ziemniaki, bataty), do tego zdrowe tłuszcze jak masło, oliwa i NIERAFINOWANY olej rzepakowy (np. w Lidlu), odradzam popularne oleje roślinne. Kasze bezglutenowe jak gryczana i jaglana. Do tego suplementacja dwiema łyżkami tranu dziennie - dla przeciwzapalnych kwasów omega-3 i witaminy D. Do picia woda, kawa, herbata (3 filiżanki dziennie łącznie kawy i herbaty). Po 4-6 tygodniach takiej diety powinna Pani się zorientować, czy jest poprawa. Na pewno będzie, jeżeli nie - to problem nie leży w diecie albo warto zrobić badania pod kątem alergii na różne składniki jak jaja czy orzechy.
Jeżeli jednak poczuje się Pani lepiej, to można wprowadzić tłusty nabiał jak sery i śmietana (nie mleko!), kefiry i jogurty. Później można wprowadzić mleko, też pełnotłuste. Do zbóż glutenowych (pszenica, żyto) nie polecam wracać.
Pierwsze dwa tygodnie na takiej diecie mogą być trudne - organizm musi się przyzwyczaić do zmniejszonej ilości węglowodanów, może Pani czuć się zmęczona i rozdrażniona, ale warto przeczekać ten okres, żeby się przekonać jaki będzie efekt końcowy.
Obiecuję, że szanse na powrót do zdrowia są ogromne!
Dla inspiracji polecam filmik pani dietetyk z Opola: https://www.youtube.com/watch?v=CQdcaM-KPGo
O diecie paleo: https://www.youtube.com/watch?v=5GwQT_DVOPo
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty