Dzień dobry.
Jako dietetyk, proponuję Pani RADYKALNĄ zmianę diety. Zakładając, że nie jest Pani chora - co sugerują liczne wizyty u specjalistów - możliwe, że Pani organizm źle reaguje na jakiś składnik diety. Najczęściej występuje wrażliwość na zboża, szczególnie pszenicę bogatą w białka glutenu oraz na mleko. Bardzo często obie wrażliwości występują razem. I nie ma tu nic do rzeczy (w takim przypadku) spożycie błonnika i wody.
Najlepiej byłoby nawiązać stałą współpracę z dietetykiem, aby monitorować efekty diety. Tak na szybko proponuję jednak Pani zainteresowanie tzw. dietą paleo, która eliminuje właśnie zboża i nabiał.
Można w sieci znaleźć sporo informacji, polecam to: http://www.tlustezycie.pl/p/paleo.html
W skrócie - dietę opiera Pani na warzywach (polecam dużo sałat różnego rodzaju, szczególnie w sezonie), jajach, mięsie, drobiu, podrobach, rybach, trochę owoców i bulw (ziemniaki, bataty), do tego zdrowe tłuszcze jak masło, oliwa i NIERAFINOWANY olej rzepakowy (np. w Lidlu), odradzam popularne oleje roślinne. Kasze bezglutenowe jak gryczana i jaglana. Do tego suplementacja dwiema łyżkami tranu dziennie - dla przeciwzapalnych kwasów omega-3 i witaminy D. Do picia woda, kawa, herbata (3 filiżanki dziennie łącznie kawy i herbaty). Po 4-6 tygodniach takiej diety powinna Pani się zorientować, czy jest poprawa. Na pewno będzie, jeżeli nie - to problem nie leży w diecie albo warto zrobić badania pod kątem alergii na różne składniki jak jaja czy orzechy.
Jeżeli jednak poczuje się Pani lepiej, to można wprowadzić tłusty nabiał jak sery i śmietana (nie mleko!), kefiry i jogurty. Później można wprowadzić mleko, też pełnotłuste. Do zbóż glutenowych (pszenica, żyto) nie polecam wracać.
Pierwsze dwa tygodnie na takiej diecie mogą być trudne - organizm musi się przyzwyczaić do zmniejszonej ilości węglowodanów, może Pani czuć się zmęczona i rozdrażniona, ale warto przeczekać ten okres, żeby się przekonać jaki będzie efekt końcowy.
Obiecuję, że szanse na powrót do zdrowia są ogromne!
Dla inspiracji polecam filmik pani dietetyk z Opola: https://www.youtube.com/watch?v=CQdcaM-KPGo
O diecie paleo: https://www.youtube.com/watch?v=5GwQT_DVOPo
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uzależnienie od środków przeczyszczających – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta a ćwiczenia fizyczne – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy przy diecie redukcyjnej warto stosować herbatki przeczyszczające? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Stosowanie diety Paleo – odpowiada Roma Wojtewicz
- Uczulenie na pszenicę i żyto a uczulenie na gluten – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy przyjmuję zbyt dużo błonnika? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
5 produktów, które rujnują układ hormonalny. Dbaj o zdrowie
Problemy z hormonami Trądzik to problem, który dot
Najczęstsze alergie pokarmowe
Najczęściej występujące alergie pokarmowe Alergia
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo