Trawienie białka WGA

Co to jest, to białko WGA i czy człowiek je w ogóle trawi? Czy uczestniczą w tym procesie enzymy trzustkowe?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy

Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj czegoś nowego - proponujemy egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy. Nie martw się, że to może być za trudne. Instrukcja podana jest na filmie.

Dzień dobry,

Zboża oprócz węglowodanów zawierają sporo składników antyodżywczych. Lektyny biorą udział w różnych interakcjach między komórkami. Jedna z lektyn WGA (aglutynina z kiełków pszenicy) ma właściwości niszczące śluzówkę, odkrywa receptory i daje możliwość przyłączenia się do nich. WGA może łączyć się z polisacharydami tworzącymi ścianę komórkową bakterii i wieloma proteinami. Wiąże je jak klej. W normalnej sytuacji bakterie są niszczone przez enzym lizozym, jednak, gdy WGA jest do nich przyklejona, nic ich nie ruszy. WGA jest odporna na enzymy i skutecznie chroni to, co z sobą niesie. Nie działa też na nią kwas solny ani fermentacja. Może pomóc gotowanie w szybkowarze (przez min. godzinę).
Lektyny mogą doprowadzić do podrażnienia jelita i spowodować stan zapalny, co w krwiobiegu może wywołać reakcję systemu odpornościowego (stan zapalny). Inne problematyczne lektyny poza WGA to: PHA (fasole) i SBA (soja) czy lektyny w pomidorze. WGA może doprowadzić do stanu zapalnego jelit. I tu proszę o racjonalne podejście - każdy organizm jest inny, posiada inną odporność inne nawyki, różny poziom stresu i środowisko w którym żyje. Warto do swojej codziennej diety wprowadzać pozyteczne bakterie probiotyczne z kiszonek (nie kwaszonek), mlecznych napojów fermentowanych oraz błonnik i prebiotyki (np. inuline z czosnku, cykorii).

Pozdrawiam, Gosia Jezierska

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Lektyna WGA to najbardziej poznana lektyna, występująca w zbożach- kiełkach pszenicy. WGA jest stosunkowo odporna na działanie wysokiej temperatury i naszych enzymów trawiennych. Dlatego też, nie są są trawione. W konsekwencji przyczepiają się do komórek w jelitach powodując ich tan zapalny i rozszczelnienie. W efekcie substancje pokarmowe przedostają się do krwiobiegu i wywołują reakcję odpornościową na obce białko. Trzeba pamiętać, że każdy z nas ma inną wrażliwość. Ponadto, nie tylko lektyny, również przewlekły stres, alkohol, palenie papierosów i niewłaściwa dieta, wpływają na stan jelit. Dlatego warto, wprowadzić bakterię probiotycze, które stoją na straży zdrowych jelit.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie. http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/mikroorganizmy-probiotyczne-a-odchudzanie.html?c=3

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty