Dzień dobry,
Zboża oprócz węglowodanów zawierają sporo składników antyodżywczych. Lektyny biorą udział w różnych interakcjach między komórkami. Jedna z lektyn WGA (aglutynina z kiełków pszenicy) ma właściwości niszczące śluzówkę, odkrywa receptory i daje możliwość przyłączenia się do nich. WGA może łączyć się z polisacharydami tworzącymi ścianę komórkową bakterii i wieloma proteinami. Wiąże je jak klej. W normalnej sytuacji bakterie są niszczone przez enzym lizozym, jednak, gdy WGA jest do nich przyklejona, nic ich nie ruszy. WGA jest odporna na enzymy i skutecznie chroni to, co z sobą niesie. Nie działa też na nią kwas solny ani fermentacja. Może pomóc gotowanie w szybkowarze (przez min. godzinę).
Lektyny mogą doprowadzić do podrażnienia jelita i spowodować stan zapalny, co w krwiobiegu może wywołać reakcję systemu odpornościowego (stan zapalny). Inne problematyczne lektyny poza WGA to: PHA (fasole) i SBA (soja) czy lektyny w pomidorze. WGA może doprowadzić do stanu zapalnego jelit. I tu proszę o racjonalne podejście - każdy organizm jest inny, posiada inną odporność inne nawyki, różny poziom stresu i środowisko w którym żyje. Warto do swojej codziennej diety wprowadzać pozyteczne bakterie probiotyczne z kiszonek (nie kwaszonek), mlecznych napojów fermentowanych oraz błonnik i prebiotyki (np. inuline z czosnku, cykorii).
Pozdrawiam, Gosia Jezierska
Lektyna WGA to najbardziej poznana lektyna, występująca w zbożach- kiełkach pszenicy. WGA jest stosunkowo odporna na działanie wysokiej temperatury i naszych enzymów trawiennych. Dlatego też, nie są są trawione. W konsekwencji przyczepiają się do komórek w jelitach powodując ich tan zapalny i rozszczelnienie. W efekcie substancje pokarmowe przedostają się do krwiobiegu i wywołują reakcję odpornościową na obce białko. Trzeba pamiętać, że każdy z nas ma inną wrażliwość. Ponadto, nie tylko lektyny, również przewlekły stres, alkohol, palenie papierosów i niewłaściwa dieta, wpływają na stan jelit. Dlatego warto, wprowadzić bakterię probiotycze, które stoją na straży zdrowych jelit.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie. http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/mikroorganizmy-probiotyczne-a-odchudzanie.html?c=3
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wodnisty stolec podczas diety – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co powinien jeść chory zakażony bakterią Clostridium? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to dobre wyniki przy WZJG? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jak przygotować preparat BLF100? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy mogę stosować te probiotyki jednocześnie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Interpretacja badania błony śluzowej dwunastnicy – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czym poprawić trawienie u osoby starszej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)