W jaki sposób utrzymać prawidłową wagę?

Dzień dobry! Mam 18 lat. Zawsze należałam do szczupłych dziewczyn, ważyłam ok. 54kg przy wzroście 167. 2 lata temu w wakacje trochę przesadziłam z jedzeniem i przytyłam do 60zl. Czułam się źle, więc postanowiłam to zrzucić. Teraz ważę 49kg przy 170. Jestem sportowcem, trenuje min 3 razy w tygodniu, mam szybki metabolizm, więc nie jest mi łatwo przytyć. Poza tym panicznie boję się tych cyferek. Kiedyś nawet wymusialm wymioty. Do tego nie mam okresu, jeśli nie biorę hormonów...
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Dieta kobiety w ciąży

Przy dość wysokiej aktywności fizycznej Pani rozwijający się organizm potrzebuje energii oraz składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Składniki te potrzebne są między innymi po to, aby układ hormonalny sprawnie działał. Aby organizm mógł wytwarzać hormony odpowiedzialne za miesiączkowanie niezbędny jest również odpowiedni poziom tkanki tłuszczowej. Aby utrzymać wagę na obecnym poziomie należy codziennie przyjmować kaloryczność równą dobowemu zapotrzebowaniu, które przy podanych warunkach wynosi około 2200 kcal, a według normy dla dziewcząt w wieku 16-18 lat przy średniej aktywności fizycznej nawet 2500 kcal. Jeżeli chodzi o wagę prawidłową dla Pani, to według normy wynosi ona około 66kg. Porównując do tej wartości Pani masa ciała jest obecnie poniżej normy. Dziewczynki i kobiety często nie akceptują swojego wyglądu, zupełnie niepotrzebnie. Jesteśmy piękne, takie jakie jesteśmy i każda z nas jest wyjątkowa, chociaż często o tym zapominamy. Pozdrawiam serdecznie i życzę, aby nie była Pani dla siebie zbyt surowa.

0

Jest Pani zdecydowanie zbyt szczupła. Przy wzroście 170 powinna Pani ważyć 53-72 kg. Taka jest prawidłowa waga. Najlepiej zwrócić się do psychologa w celu otrzymania pomocy. Często zaburzenia odżywiania wymagają odpowiedniej terapii.
Należy stosować dietę zgodną z zasadami zdrowego odżywiania, czyli:
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty