Witam,
suszone owoce mają więcej składników mineralnych, ale mniej witamin niż świeże owoce (porównując np. 2szt. suszonych moreli i 2szt. świeżych). Najlepiej jest więc jeść głównie świeże owoce i tylko niewiele suszonych.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy cukier zawarty w owocach tuczy? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Stosowanie suszonych owoców podczas diety – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Możliwość zjedzenia rozdrobnionych owoców tydzień po laparoskopii żołądka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Słodzenie owsianki na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartości odżywcze suszonej żurawiny – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- O jakie witaminy powinniśmy wzbogacić dietę przy spożywaniu bardzo dużej ilości płynu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Porada - płatki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie owoce można jeść po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy morele mogą być wykorzystywane jako zdrowa przekąska? – odpowiada Urszula Forenc
artykuły
Owoce leśne, których lepiej nie jeść prosto z krzaka
Owoce leśne to nieocenione źródło witamin i warto
Witaminy, które obowiązkowo musisz przyjmować w ciąży
Teraz musisz dbać nie tylko o siebie Ciąża to czas
Nie wyrzucaj ogórków z nalotem. To nie jest pleśń
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon