Wybór produktów żywnościowych przy leczeniu trądziku pochodną witaminy A

Witam, przez 10 miesięcy będę leczyć trądzik pochodną witaminy A, lecz mam słabą odporność, nie jem mięsa ani ryb i mam bardzo mało tłuszczu a witamina a wchłania się w tłuszczach. Jak mogę to nadrobić w inny sposób w jakie produkty mam jeść ? Pozdrawiam
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Natalia Ulewicz Dietetyk, Olsztyn
54 poziom zaufania

Witam,
Dieta w Pani przpadku powinna byc jak najbardziej skierowana na produkty bialkowe zwierzece, ze wzgledu na eliminacje miesa i ryb. Wybor produktow nabialowych, jaj. Dobrym wyborem sa produkty obitujace w bilko roslinne takie jak nasiona roslin straczkowych. Jako uzupelnienie podazy tluszczu proponuje nasiona, orzechy, migdaly, awokado. Ze wzgledu na brak ryb nalezy wybierac produkty bogate w wielonienasycone kwasy tluszczowe takie jak np. Olej lniany dodawany do salatek czy kanapek zamiast masla, orzechy np. Wloskie czy awokado. Dbac o roznorodnosc i zbilansowanie diety.
dieta wegetarianska, a zwlaszcza laktoowowegetarianska jest jak najbardziej zdrowa, pod warunkiem, ze jest prawidlowo zbilansowana.
W razie pytan zapraszam do kontaktu mailowego.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty