Witam serdecznie. Przeciwciała IgA są pierwszą linią przeciwciał wytwarzaną w początkowej fazie reakcji immunologicznej. IgA stanowią antybiotyczny płaszcz ochronny skóry i błon śluzowych - również tych śluzówek, które wyścielają jelito, odpowiada za absorpcję antygenów m.in.pokarmowych. Odpowiedź immunologiczną w klasie IgA wywołuje wiele patogenów. Odpowiedź ta zaczyna się przede wszystkim lokalnie, w błonach śluzowych, ale również systemowo. Wówczas pojawiają się także inne immunoglobuliny.
W przypadku celiakii takim antygenem pokarmowym jest gluten, zawarty nie tylko w pieczywie, kaszach, mąkach, makaronach itp Ale prawie w każdym produkcie spożywczym. Tak wysokie miano klasy IgA wskazuje, że nieustannie muszą być wytwarzane wytwarzane przeciwciała do unieszkodliwiania antygenów np. pokarmowych. Tak wysokie miano klasy IgA może wskazywać na przewlekły stan zapalny (w przypadku celiakii powoduje to ciągła ekspozycja na gluten) Ale może to być również proces autoimmunizacji oraz innych poważnych chorób. Bardzo proszę skontaktować się z lekarzem i przedstawić mu pełne Pani wyniki, sama klasa IgA to za mało. Proszę również dokładnie przeanalizować dietę - czy aby na pewno jest w 100% wolna od glutenu. Celiakia to bardzo ciężka choroba, często występuje w parze w innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Dlatego należy wykonać bardzo szczegółowy wywiad choroby. A celiakia ma też swoją skórną postać .... taka to podstępna choroba. Życzę Pani dużo zdrowia i dużo wytrwałości do walki z chorobą. Pozdrawiam ciepło Asia Szmitka-Łuszczyk dietetyk i mgr farmacji
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Interpretacja wyników IgA i anty-tGT – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co oznaczają wyniki badań w kierunku celiakii u 21-latka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy przy braniu antybiotyku można zbadać przeciwciała na celiakie? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Przeciwciała przeciw gliadynie iga i endomysium iga – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak działają szczepionki na ludzi? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej