Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam serdecznie. Przeciwciała IgA są pierwszą linią przeciwciał wytwarzaną w początkowej fazie reakcji immunologicznej. IgA stanowią antybiotyczny płaszcz ochronny skóry i błon śluzowych - również tych śluzówek, które wyścielają jelito, odpowiada za absorpcję antygenów m.in.pokarmowych. Odpowiedź immunologiczną w klasie IgA wywołuje wiele patogenów. Odpowiedź ta zaczyna się przede wszystkim lokalnie, w błonach śluzowych, ale również systemowo. Wówczas pojawiają się także inne immunoglobuliny.
W przypadku celiakii takim antygenem pokarmowym jest gluten, zawarty nie tylko w pieczywie, kaszach, mąkach, makaronach itp Ale prawie w każdym produkcie spożywczym. Tak wysokie miano klasy IgA wskazuje, że nieustannie muszą być wytwarzane wytwarzane przeciwciała do unieszkodliwiania antygenów np. pokarmowych. Tak wysokie miano klasy IgA może wskazywać na przewlekły stan zapalny (w przypadku celiakii powoduje to ciągła ekspozycja na gluten) Ale może to być również proces autoimmunizacji oraz innych poważnych chorób. Bardzo proszę skontaktować się z lekarzem i przedstawić mu pełne Pani wyniki, sama klasa IgA to za mało. Proszę również dokładnie przeanalizować dietę - czy aby na pewno jest w 100% wolna od glutenu. Celiakia to bardzo ciężka choroba, często występuje w parze w innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Dlatego należy wykonać bardzo szczegółowy wywiad choroby. A celiakia ma też swoją skórną postać .... taka to podstępna choroba. Życzę Pani dużo zdrowia i dużo wytrwałości do walki z chorobą. Pozdrawiam ciepło Asia Szmitka-Łuszczyk dietetyk i mgr farmacji

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty