Zastosowanie sproszkowanej zielonej herbaty

Dzien dobry. Pytanie do dietetyków. Jakie zastosowanie ma sproszkowana zielona herbata? Matcha Tea. Słyszałam, ze można ją dodawać do ciast, deserów. To taki naturalny barwnik? Czy smakuje tak jak zielona herbata do picia?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam,

Herbata Matcha to drobno zmielona zielona herbata. Jest bogata w przeciwutleniacze, a także związki działające uspokajająco. W kosmetyce używa się jej jako maseczki na twarz o działaniu ściągającym. Taką herbatę przygotowujemy jak zwykłą zieloną - 80 stopni, czyli woda studzona ok. 5 minut od zagotowania. Ponieważ jest drobno sproszkowana i częściowo się rozpuszcza, matchę można podawać również jako składnik schłodzonych napojów, a nawet ciast, deserów i lodów.

Pozdrawiam!
www.dietetykmedyczny.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty