Witam!
Jest to "legenda ludowa", jak każda posiadająca w sobie ziarnko prawdy. W ciąży płód pobiera z organizmu duże ilości wapnia, przez co dochodzić może do odwapnienia kości i zębów, przy nieprawidłowym żywieniu. Kiedyś, gdy dieta ciężarnych była dość skąpa i jednolita, nieobfitująca w wapń, dochodziło często do nagłego pogorszenia stanu uzębienia w ciąży oraz osteoporozy, która nie była jednak tak widoczna jak zepsute zęby. Ważne jest, by spożywać w ciąży wiele produktów bogatych w łatwo przyswajalny wapń, jak ser żółty i inne przetwory mleczne, natkę pietruszki, małe rybki spożywane razem z ośćmi, etc.
Pozdrawiam serdecznie!
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyswajanie wapnia z mleka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mając osteoporozę i celiakię mam szansę na dziecko? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Zawartość wapnia w produktach spożywczych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Anemia po ciąży a zęby – odpowiada Lek. dent. Krystyna Pikała
- Czy mleko i wyroby mleczne są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Zepsute zęby a swędzenie skóry – odpowiada Lek. dent. Konrad Rutkowski
- Dieta w ciąży a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak leczyć zęby po ciąży? – odpowiada Lek. dent. Konrad Rutkowski
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie