Zjadanie dużej ilości cukru z rana

Z dziedziny dietetyki, ale jestem ciekawa odpowiedzi różnych specjalistów. Jestem na restrykcyjnej diecie, wychodzę z bulimii i od czasu do czasu miewam "wpadki"-odreagowuję stres na stary sposób. Zjadłam rano ogromną ilość cukru na raz: winogrona, jabłka, tonę krówek skrzypiących od cukru, puszkę fasoli i soczewicy, 6 pierogów. Co z nadmiarem, który nie został przetworzony do glikogenu? Czy to prawda, ze tkanka tłuszczowa zostaje zasilona tylko nocą? Czy mogłam spalić ten nadmiar cukru? Utyję?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Będzie ciężko w ciągu dnia spalić Pani nadmiar kalorii, więc dodatni bilans energetyczny będzie sprzyjał nadwadze. Proszę nadal pracować i starać się, aby tych "wpadek" było jak najmniej. Dodatkowo warto włączyć aktywność fizyczną, która pomaga w walce z kilogramami, a także sprzyja lepszemu samopoczuciu, więc łatwiej będzie walczyć z chorobą. Dzień warto rozpocząć od wartościowego śniadania w postaci domowego musli: płatki owsiane, suszone owoce, ziarna. Proszę wysłać do mnie maila monika.bigos@dietetykwkrakowie.pl to podeślę Pani przepis na taka mieszankę. Pozdrawiam

0

Dzień dobry!
Śniadanie powinno dać energię na początek dnia, dlatego najlepiej spożywać je do godziny od przebudzenia. Istotne jest, aby było pełnowartościowe. W tym celu polecam: owsiankę z orzechami/ nasionami słonecznika/ suszonymi owocami; jajecznice na parzę; kanapki z wędliną drobiową i warzywami; sałatki z warzyw i jogurtu naturalnego z dodatkiem otrębów np. żytnich.

Po więcej porad żywieniowych i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty