Żywienie podczas chemioterapii

Dzien dobry, Czeka mnie leczenie onkologiczne. Slyszałam, ze w diecie osob mających chemioterapię nie powinno być produktów takich jak: pieczywo zytnie, soczewica, mieso kaczki czy gesi. Dlaczego? Co maja te produkty co moze byc szkodliwe dla organizmu? A ponado zapotrzebowanie w bialko powinno byc na poz. 100-150 g dziennie (nie jak zaleca sie doroslej osobie 50 g. dziennie). Czy dzienne zapotrzebowanie w białko to nie jest po prostu indywidualna potrzeba kazdego z osobna? Dziękuję. Anna
KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

Nie wiem gdzie znalazła Pani takie zalecenia - ale są one zupełnie bez sensu. W chorobach nowotworowych stosujemy możliwie niskobiałkową dietę - celem tego jest obniżenie podaży substratu niezbędnego do rozbudowy samych guzów. Należy więc obniżyć białko poniżej 50 g dziennie. Dodatkowo dietę powinna być bogata w naturalne substancje stymulujące organizm do zwalczania nowotworu, a więc owoce i warzywa będące źródłem przeciwutleniaczy, oraz pelnozoarnistych produktów zbożowych dostarczajacych błonnika pokarmowego. Pieczywo żytnie może Pani jeść spokojnie. Jeżeli ma Pani wątpliwości jak powinna wyglądać dieta najlepiej się skonsultować ze specjalistą. Życzę powrotu do zdrowia.

0

Witam,

dieta powinna zależeć do stanu zdrowia chorego, a także rodzaju nowotworu. Z reguły zwiększa się ilość białka, ale pod warunkiem, że nerki i wątroba funkcjonują prawidłowo.
Nie eliminuje się ww. produktów z diety na tzw. wszelki wypadek. Można to zrobić dopiero wtedy, jak czuje się Pani po nich źle lub są zbyt sycące dla Pani.

Pozdrawiam
EC

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty