Nie wiem gdzie znalazła Pani takie zalecenia - ale są one zupełnie bez sensu. W chorobach nowotworowych stosujemy możliwie niskobiałkową dietę - celem tego jest obniżenie podaży substratu niezbędnego do rozbudowy samych guzów. Należy więc obniżyć białko poniżej 50 g dziennie. Dodatkowo dietę powinna być bogata w naturalne substancje stymulujące organizm do zwalczania nowotworu, a więc owoce i warzywa będące źródłem przeciwutleniaczy, oraz pelnozoarnistych produktów zbożowych dostarczajacych błonnika pokarmowego. Pieczywo żytnie może Pani jeść spokojnie. Jeżeli ma Pani wątpliwości jak powinna wyglądać dieta najlepiej się skonsultować ze specjalistą. Życzę powrotu do zdrowia.
Witam,
dieta powinna zależeć do stanu zdrowia chorego, a także rodzaju nowotworu. Z reguły zwiększa się ilość białka, ale pod warunkiem, że nerki i wątroba funkcjonują prawidłowo.
Nie eliminuje się ww. produktów z diety na tzw. wszelki wypadek. Można to zrobić dopiero wtedy, jak czuje się Pani po nich źle lub są zbyt sycące dla Pani.
Pozdrawiam
EC
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta podczas chemioterapii – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Co może jeść osoba z dieta ubogą w białko i potas? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy istnieje jakiś limit w ilości zjadanego pieczywa żytniego dziennie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Żywienie na diecie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie podczas fazy wychodzenia z anoreksji – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podczas leczenia podtrzymującego po chemioterapii można przejść na dietę wegańską? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ryzyko chorób serca a spożywanie dużych ilości białka – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak rozpisać samodzielnie dietę? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Osłabienie podczas stosowania diety 1000 kalorii – odpowiada Mgr Robert Wszelaki