Komu polecany jest żeń-szeń?
Nie wiem gdzie znalazła Pani takie zalecenia - ale są one zupełnie bez sensu. W chorobach nowotworowych stosujemy możliwie niskobiałkową dietę - celem tego jest obniżenie podaży substratu niezbędnego do rozbudowy samych guzów. Należy więc obniżyć białko poniżej 50 g dziennie. Dodatkowo dietę powinna być bogata w naturalne substancje stymulujące organizm do zwalczania nowotworu, a więc owoce i warzywa będące źródłem przeciwutleniaczy, oraz pelnozoarnistych produktów zbożowych dostarczajacych błonnika pokarmowego. Pieczywo żytnie może Pani jeść spokojnie. Jeżeli ma Pani wątpliwości jak powinna wyglądać dieta najlepiej się skonsultować ze specjalistą. Życzę powrotu do zdrowia.
Witam,
dieta powinna zależeć do stanu zdrowia chorego, a także rodzaju nowotworu. Z reguły zwiększa się ilość białka, ale pod warunkiem, że nerki i wątroba funkcjonują prawidłowo.
Nie eliminuje się ww. produktów z diety na tzw. wszelki wypadek. Można to zrobić dopiero wtedy, jak czuje się Pani po nich źle lub są zbyt sycące dla Pani.
Pozdrawiam
EC
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta podczas chemioterapii – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Chemioterapia Cisplafirz a dieta – odpowiada Mgr Agnieszka Kucharska
- Co można jeść w czasie chemioterapii? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść po chemioterapii? – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Jaka dieta podczas chemioterapii doustnej? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Jaka dietę powinnam stosować, by złagodzić skutki chemioterapii? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Żywienie na diecie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość zażywania oleju konopnego przy chemioterapii – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Odżywianie podczas chemioterapii – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jaka dieta jest najlepsza dla osób chorych na nowotwór jelita grubego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz