witam,
żytnie pieczywo można spożywać, aczkolwiek nie w ilości całego bochenka chleba.
Dziennie ok. 2-3 kromek proponowałabym z uwagi na kaloryczność.
Dorosły człowiek powinien zjadać dziennie około 300 g węglodowanów ogółem, a zawartość tych składników w pieczywie żytnim wynosi około 50 - 55 g w 100 g (przyjmując, że 1 kromka waży średnio 30 g to oznacza, że dostarcza ona około 15 g węglowodanów). Należy przy tym pamiętać, że wiele produktów spożywczych, jak choćby warzywa, owoce i nabiał również są nośnikiem węglowodanów, o ich podstawowych źródłach jak pieczywo, kasze, ryż, makaron czy ziemniaki nie wspominając. Może Pani spokojnie około połowę zapotrzebowania na węglowodany pokryć za pomocą pieczywa (w tym może to być wyłącznie żytnie, pełnoziarniste), przy czym dieta jest tym lepsza im bardziej urozmaicona.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile tłuszczu, białka itd. spożywać dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ilość węglowodanów w diecie reducyjnej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ile chleba należy jeść w ciągu dnia? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zjadanie obfitej kolacji podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń