Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
witam,
żytnie pieczywo można spożywać, aczkolwiek nie w ilości całego bochenka chleba.
Dziennie ok. 2-3 kromek proponowałabym z uwagi na kaloryczność.
Dorosły człowiek powinien zjadać dziennie około 300 g węglodowanów ogółem, a zawartość tych składników w pieczywie żytnim wynosi około 50 - 55 g w 100 g (przyjmując, że 1 kromka waży średnio 30 g to oznacza, że dostarcza ona około 15 g węglowodanów). Należy przy tym pamiętać, że wiele produktów spożywczych, jak choćby warzywa, owoce i nabiał również są nośnikiem węglowodanów, o ich podstawowych źródłach jak pieczywo, kasze, ryż, makaron czy ziemniaki nie wspominając. Może Pani spokojnie około połowę zapotrzebowania na węglowodany pokryć za pomocą pieczywa (w tym może to być wyłącznie żytnie, pełnoziarniste), przy czym dieta jest tym lepsza im bardziej urozmaicona.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile tłuszczu, białka itd. spożywać dziennie? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Spożywania pieczywa z twarogiem na kolację a ryzyko przytycia – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zjadanie obfitej kolacji podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Ilość słodyczy, którą można spożywać dziennie – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw