Czy istnieje jakiś limit w ilości zjadanego pieczywa żytniego dziennie?

Dzień Dobry. Zwracam się tutaj z pytaniem do dietetyka. Czy istnieje jakiś limit w ilości zjadanego pieczywa żytniego dziennie? Czy np. zjedzenie całego małego chlebka mogłoby się skończyć jakimiś dolegliwościami np. ze strony układu pokarmowego. I czy można by podać w gramach lub w kromkach jakąś bezpieczną ilość takiego pieczywa, którą można spokojnie spożywać? Z wyrazami szacunku. Dziękuje za odpowiedź :)
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Dorosły człowiek powinien zjadać dziennie około 300 g węglodowanów ogółem, a zawartość tych składników w pieczywie żytnim wynosi około 50 - 55 g w 100 g (przyjmując, że 1 kromka waży średnio 30 g to oznacza, że dostarcza ona około 15 g węglowodanów). Należy przy tym pamiętać, że wiele produktów spożywczych, jak choćby warzywa, owoce i nabiał również są nośnikiem węglowodanów, o ich podstawowych źródłach jak pieczywo, kasze, ryż, makaron czy ziemniaki nie wspominając. Może Pani spokojnie około połowę zapotrzebowania na węglowodany pokryć za pomocą pieczywa (w tym może to być wyłącznie żytnie, pełnoziarniste), przy czym dieta jest tym lepsza im bardziej urozmaicona.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty