Dzień Dobry, w przypadku hiperglikemii mamy najczęściej do czynienia z rozregulowanym mechanizmem insulina - glukoza. Insulina jako hormon wydzielany przez trzustkę ma na celu utrzymywanie poziomu glukozy we krwi na właściwym poziomie. Niestety nieprawidłowa dieta, czynniki genetyczne, choroby trzustki mogą zaburzać wydzielanie insuliny.
W przypadku hiperglikemii, cukrzycy typu II czy też hiper- i insulinooporności najważniejsze jest dostarczania zrównoważonych "dawek" węglowodanów (cukrów) które są źródłem glukozy. Podstawą diety są regularne posiłki spożywane co ok. 3 godz. Optymalnie 5 posiłków, 3 główne i 2 przekąski. Dostarczania zbyt małych ilości węglowoadanów, lub spożywania posiłków zbyt rzadko może powodować hipogllikemie.
A zatem unikać należy bez względnie cukrów prostych które zbyt szybko podnoszą poziom glukozy: cukru, słodyczy, słodzonych napojów, soków owocowych, białego pieczywa, białego ryżu, makaronu, owoców i warzyw o indeksie glikemicznym (gotowana marchew, burak, winogrona, banany0. Natomiast jeżeli występują one w diecie to powinny być spożywane razem z produktami będącymi źródłem białka lub tłuszczu, np. chude mięso, ryby, produkty nabiałowe, orzechy. Właściwym wyborem są produkty które są źródłem tzw. węglowodanów złożonych, czyli glukoza do krwi trafia z opóźnieniem i jej poziom wzrasta stopniowo a nie gwałtownie. Będą to produkty z pełnego nieoczyszczonego ziarna, warzywa. czyli produkty wysoko błonnikowe.
Przykładem dobrego połączenia będzie np. bułka grahamka z serem, sałatą i pomidorem, natomiast niewłaściwym wyborem będzie biała bułka z dzemem.
Dobrym wyborem będzie owsianka z orzechami i żurawiną, niewłaściwym wyborem będa gotowe słodkie płatki śniadaniowe lub kukurydziane.

Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę oraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Objawy hiperglikemii

Co powinnam zrobić, jeżeli przez ostatnie dwa dni mam prawie wszystkie objawy hiperglikemii i czuje się coraz gorzej, a mój lekarz tylko mnie uspokaja, nie badając mnie nawet. Mam 30 lat i parę miesięcy temu w szpitalu stwierdzili u mnie właśnie to schorzenie, ale co jest dziwne dostałam tylko glukometr i żadnych leków.

KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!

Jeżeli ma Pani glukometr to w pierwszej kolejności proszę wykonać oznaczenie poziomu glikemii - jeżeli wynik będzie nieprawidłowy to wówczas można przypuszczać że Pani złe samopoczucie jest związane z nieprawidłowym poziomem cukru. Jeżeli wynik będzie znacznie przekraczał poziom 200mg/dl proszę poszukać pomocy lekarskiej w miarę pilnie.

Zachęcam również do prowadzenia dzienniczka i systematycznego wpisywania wyników pomiaru.

Prawidłowo glikemia powinna być oznaczana na czczo oraz kolejno po 2 godzinach od głównych posiłków.

Zachęcam również do prowadzenia cukrzycy pod kontrolą diabetologa.
Natomiast leczenie jest wdrażanie kiedy poziomy glikemii są wysokie. Podstawą leczenia każdej cukrzycy jest jednak dieta.

Jeżeli nie jest Pani zadowolona ze sposobu leczenia Pani lekarza prowadzącego zawsze ma Pani prawo do zmiany lekarza.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Żywienie przy zakrzepicy

mam zakrzepice wszędzie jest informacja jakie produkty mają witamine k ale nigdzie nie pisze jakie produkty na śniadanie obiad i kolacje nie zawierają tej witaminy jestem po szpitalu i chyba umre nie na zakrzepice a z głodu bo nie wiem co mam jesć proszę o pomoc
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam serdecznie,

istotnie w diecie z terapią AVK należy ograniczyć żywność bogatą w witaminę K. Proszę udać się do gabinetu w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Proszę wziąć ze sobą spis leków jakie Pani aktualnie zażywa. Jeżeli ma Pani otyłość brzuszną ( powyżej 88 cm) należy rozważyć równocześnie dietę redukcyjną.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty