Dzień Dobry, w przypadku hiperglikemii mamy najczęściej do czynienia z rozregulowanym mechanizmem insulina - glukoza. Insulina jako hormon wydzielany przez trzustkę ma na celu utrzymywanie poziomu glukozy we krwi na właściwym poziomie. Niestety nieprawidłowa dieta, czynniki genetyczne, choroby trzustki mogą zaburzać wydzielanie insuliny.
W przypadku hiperglikemii, cukrzycy typu II czy też hiper- i insulinooporności najważniejsze jest dostarczania zrównoważonych "dawek" węglowodanów (cukrów) które są źródłem glukozy. Podstawą diety są regularne posiłki spożywane co ok. 3 godz. Optymalnie 5 posiłków, 3 główne i 2 przekąski. Dostarczania zbyt małych ilości węglowoadanów, lub spożywania posiłków zbyt rzadko może powodować hipogllikemie.
A zatem unikać należy bez względnie cukrów prostych które zbyt szybko podnoszą poziom glukozy: cukru, słodyczy, słodzonych napojów, soków owocowych, białego pieczywa, białego ryżu, makaronu, owoców i warzyw o indeksie glikemicznym (gotowana marchew, burak, winogrona, banany0. Natomiast jeżeli występują one w diecie to powinny być spożywane razem z produktami będącymi źródłem białka lub tłuszczu, np. chude mięso, ryby, produkty nabiałowe, orzechy. Właściwym wyborem są produkty które są źródłem tzw. węglowodanów złożonych, czyli glukoza do krwi trafia z opóźnieniem i jej poziom wzrasta stopniowo a nie gwałtownie. Będą to produkty z pełnego nieoczyszczonego ziarna, warzywa. czyli produkty wysoko błonnikowe.
Przykładem dobrego połączenia będzie np. bułka grahamka z serem, sałatą i pomidorem, natomiast niewłaściwym wyborem będzie biała bułka z dzemem.
Dobrym wyborem będzie owsianka z orzechami i żurawiną, niewłaściwym wyborem będa gotowe słodkie płatki śniadaniowe lub kukurydziane.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę oraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla osoby chorej na cukrzycę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Sposób na opanowanie apetytu na słodycze – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Wysoki cukier a hiperglikemia – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Cukrzyca typu 2 i przybranie na wadze – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy dieta jest naprawdę taka ważna? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakich owoców nie jeść przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Wahania poziomu glukozy i stosowanie leku Siofor – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń