Witam serdecznie,
uporanie się z apetytem na słodycze nie jest rzeczą łatwą. Żeby móc poradzić sobie z tym niewłaściwym nawykiem żywieniowym dobrze jest na początek zrozumieć jakie mechanizmy powodują nadmierny apetyt na słodycze. Jednym ze sprawców apetytu na słodycze jest insulina. To hormon produkowany przez trzustkę, którego głównym zadaniem jest regulowanie poziomu glukozy we krwi. Jeżeli zjemy ciastko lub czekoladkę, które zawierają dużo cukru, poziom cukru (glukozy) we krwi wzrośnie w ciągu kilku minut, a zatem bardzo szybko. Wówczas trzustka otrzymuje alarmujący sygnał i produkuje dużą ilość insuliny. Ta uruchamia procesy, które mają na celu pozbycie się nadmiaru glukozy z krwi, część magazynowana jest w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu, natomiast nadmiar jest zamieniany w tłuszcz. Nagły wyrzut dużej ilości insuliny powoduje, że po niedługim czasie poziom glukozy spada poniżej właściwego poziomu i organizm zaczyn domagać sie kolejnej dawki cukru. Zatem, żeby uniknąć nagłych wahań glukozy, należy stosować 3 zasady:
- zastąpić węglowodany proste (cukier, słodycze, białe pieczywo, słodkie napoje) produktami z zawartością błonnika, czyli produktami zbożowymi z pełnego ziarna (np, domowe ciasteczka owsiane). Łączyć węglowodany proste z białkiem, np. jogurt z owocami i granolą.
- należy jeść regularnie, utrzymując względnie stałe pory posiłków co 2,5 - 3 godz.
- rano pamiętać o wartościowym śniadaniu
- w przypadku nagłej ochoty na słodycze, starać się zjeść garść migdałów, orzechów, kubeczek jogurtu z łyżką słonecznika, kawałek twarożku z dżemem.
Oczywiście powody nadmiernego apetytu na słodycze mogą być również inne: np niedobory składników mineralnych, np. cynku, chromu. Wzbogacenie diety o orzechy i nasiona (słonecznika, dyni, sezamu) powinny pomóc oraz stosowanie dobrze zbilansowanej diety.
Powodem może być również stres. Tutaj trudno znaleźć właściwe zalecenie dietetyczne oprócz tych podanych powyżej, natomiast w takich sytuacjach bardzo dobrym rozwiązaniem jest regularna aktywność fizyczna, które powoduje produkcję serotoniny (hormonu szczęścia). Pozdrawiam
Witam!
Powinna Pani pamiętać, aby posiłki były pełnowartościowe (bogate w produkty białkowe tj. jogurty, mleko, sery twarogowe, mięso; węglowodany tj. kasze, ryż brązowy, makaron, pieczywo ciemne, owoce, warzywa; tłuszcze tj.oleje roślinne, tłuszcze zawarte w orzechach, nasionach słonecznika). Nie należy ograniczać restrykcyjnie węglowodanów, ponieważ ich brak w diecie będzie powodować zwiększoną chęć na produkty słodkie. Wszystko to jest skutkiem m.in. wahania glukozy we krwi.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Trudności ze schudnięciem a jedzenie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie tabletki stosować przy napadowej chęci na słodycze? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zwalczyć napady chęci na słodycze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy słodycze zwiększają apetyt? – odpowiada Małgorzata Skrzypczak-Stańska
- Jak ograniczyć chęć na słodycze? – odpowiada Małgorzata Panek
- Apetyt na węglowodany i uczucie osłabienia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak zwalczyć uzależnienie od słodyczy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jak poradzić sobie z nadmiernym apetytem na słodycze? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym mogę zastąpić słodycze? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak chudnąć i opanować apetyt na słodycze – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec