Żywienie przy refluksie i wrzodach

Dzień dobry.Od paru lat leczę sie na IBs, refluks i wrzody i nietolerancje laktozy. Refluks i wrzody odzywają się czasem. Niestety zostałam zmuszona do pieczenia własnego chleba ze względu na swoje dolegliwości. Próbowałam używać margaryn/masła bez laktozy jednak kończyło się to biegunka, to samo tyczy się margaryn wegańskich w kostce. Zwykła delmę mogę jeść ale na tym chleba nie upiekę, nie wiem czy to problem z trawieniem tłuszczy czy czymś innym.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Myślę, że w przypadku Pani chorób takie objawy jak biegunki i zaparcia po prostu bedą się pojawiać. Właściwie może Pani jeść zwykły chleb on nie jest przeciwwskazany w wymienionych przez Panią chorobach... Może proszę powrócić do chleba i zobaczyć czy pojawią się dolegliwości. Nie sądze by był problem w trawieniu tłuszczów.

0

Witam serdecznie, myślę że jako tłuszczu może Pani spróbować dobrej jakości oleju kokosowego, lub rzepakowego. Z powodzeniem sprawdzą się lepiej niż margaryna. Można też poszukać przepisu na chleb bez dodatku tłuszczu. Oczywiście z punktu widzenia Dietetyka zachęcam do wypieku domowego pieczywa, tylko wtedy ma Pani pełną kontrolę nad jego składem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty