Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 5 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zespół Weila: Pytania do specjalistów

Co oznaczają wyniki MR i EEG?

Witam. Wszytko zaczęło się około 1.5 miesiąca temu. Ciągle chciało mi się spać. Potrafiłam spać po 14h dziennie i nadal byłam nie wyspana. Tydzień później doszły do tego zawroty głowy. Trwały ciągiem, przez cały dzień. Tras silniejsze, raz słabsze.... Witam. Wszytko zaczęło się około 1.5 miesiąca temu. Ciągle chciało mi się spać. Potrafiłam spać po 14h dziennie i nadal byłam nie wyspana. Tydzień później doszły do tego zawroty głowy. Trwały ciągiem, przez cały dzień. Tras silniejsze, raz słabsze. Kiedy bardzo się nasiliły rodzice zabrali mnie do szpitala. Zrobiono mi tomografie, rezonans ("drobne ognisko w płacie ciemieniowym - blizenka glejowa? drobna zmiana poniedokrwienna?", badanie tarczycy, badanie USG zewnątrzczaszkowych odcinków tętnic szyjnych i kręgowych - lekarze twierdzą że wszystko jest w porządku. Negatywnie wyszło jedynie badanie EEG. Miałam wykonywane 4 badania. Jedno zaraz po przyjęciu, następne po przyjmowanych lekach (Lamotrix 50mg 2 razy dziennie). Lekarz stwierdził że po tygodniu nastąpiła poprawa EEG o 80%. Czy to możliwe żeby w tak szybkim czasie nastąpiła poprawa? Zawroty głowy i senność również ustąpiła po zażyciu tych leków. Kiedy zmniejszałam dawkę do 1 tabletki dziennie lub próbowałam je całkiem odstawić wszystkie objawy wracały. Pierwszy zapis EEG: czynność podstawowa alfa obecna 9,0 Hz 40uV o prawidłowej morfologii i konfiguracji przestrzennej, symetryczna. Na tym tle w całym zapisie rejestrują się uogólniające wyładowania fal wodnych theta i ostrych 5Hz 120uV z nieznaczną przewagą w półkuli lewej. RZ dobrze wyrażona. HW i RB nie ujawnia zmian. Orzeczenie: zapis nieprawidłowy z cechami EEG drażnienia. 3 Zapis ( po tygodniu brania leków): Czynność podstawowa alfa obecna 9,5-10,0Hz 50-60 uV o prawidłowej morfologii i nieco zaburzonej konfiguracji przestrzennej, symetryczna. Na tym tle rejestrują się uogólniające wyładowania fal theta 5,5Hz 150uV i poronne zespoły fali ostrej z wolną trwające do 1,5sek z nieznaczną przewagą zmian w półkuli prawej. RZ obecna dobrze wyrażona HW nasila zmiany i RB nie ujawnia zmian. Orzeczenie : zapis nieprawidłowy z czynnością napadową uogólniającą się. Po analizie 3 kolejnych badań po włączeniu Ipp widoczna regresja czynności napadowej. Czy można stwierdzić padaczkę tylko na podstawie badania EEG i tego że nastąpiła jego poprawa po lekach?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko

Co oznacza gorączka po kolonoskopii?

Witam, jestem po zabiegu kolonosko(5doba), zabieg byl bez znieczulenia, bez komplikacji i dodatkowychw zabiegow, obraz prawidlowy. Caly czas dobrze sie czulam, odchodzily gazy, stolec wrocil do normy. Bolalo mnie troche w krzyzu, ale wczesniej tez sie zdarzalo, bo noszę male... Witam, jestem po zabiegu kolonosko(5doba), zabieg byl bez znieczulenia, bez komplikacji i dodatkowychw zabiegow, obraz prawidlowy. Caly czas dobrze sie czulam, odchodzily gazy, stolec wrocil do normy. Bolalo mnie troche w krzyzu, ale wczesniej tez sie zdarzalo, bo noszę male dziecko, jeszcze przed zabiegiem dokuczal mi srednio nasilony kaszel i bol gardla. Dzisiaj gardlo dokycza bardziej a popoludniu pojawila sie goraczka (38,5), pobolewanie plecow, ogólne rozbicie. Zastanawiam sie czy zbiegiem okolicznosci przyplatala sie jakas grypa czy nie bagatelizuje objawow kolonoskopii, ale nie mam rzadnych dolegliwosci brzusznych, brzuch miekki, tylko ta goraczka i lekkie oslabienie, bedeze wdzieczna za szybka odpowiedz,
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Co oznaczają brązowe plamy na skórze u niemowlęcia?

Na wierzchu stópek mojego 3 miesięcznego dziecka pojawiły się krostki zlewające się w brązowe plamy. Co to może być?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak łączyć Asertin z innymi lekami?

Witam od kilku miesięcy biore 50 mg Asertinu rano i 25 mg pramolanu na noc wcześniej bylo 50 mg. Czy łączenie w ten sposób obu tych substancji jest całkowicie bezpiecznie?? Leki oczywiście przepisał mi lekarz psychiatra na nerwicę, lęk przed zasypianiem i zaburzenia snu
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Jakie właściwości mają licówki?

Czy licówki ceramiczne są dużo słabsze od licówek porcelanowych? Czy ich "wadą" jest tylko i wyłącznie to, że przypominają bardziej naturalne zęby niż hollywoodzkie uśmiechy?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Dorota Przemysław Stankowscy
Lek. dent. Dorota Przemysław Stankowscy

Jak przygotować się do angiografii głowy?

Witam ,rano w poniedziałek mam badanie angiografia głowy .Nie zostałam poinformowana na czym to badanie polega ani jak będę się czuła po badaniu.W tym samym dniu po południu wyjeżdżam pociągiem na urlop.Podróż będzie trwała ok 6 godz .Mam pytanie czy mogę podróżować po takim badaniu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznaczają bóle głowy od 3 miesięcy?

Dzień dobry, chciałabym sie poradzić. Od około 3 miesięcy mam bóle głowy. Pierwsze dwa miesiące to były bóle, z którymi mogłam spokojnie funkcjonować. Czułam ze boli głowa, ale zganialam to na przemęczenie, bo mam dwójkę małych dzieci. W... Dzień dobry, chciałabym sie poradzić. Od około 3 miesięcy mam bóle głowy. Pierwsze dwa miesiące to były bóle, z którymi mogłam spokojnie funkcjonować. Czułam ze boli głowa, ale zganialam to na przemęczenie, bo mam dwójkę małych dzieci. W lipcu cos sie zmieniło, zaczęłam mieć silne bóle głowy. Najpierw z tyłu głowy, potem jakby takie bóle sciskajace całą czaszkę, na koniec bóle jakby kosci nosowej, czołowej. Do tego doszło jakby wysokie ciśnienie w głowie, mialam wrażenie ze dosłownie cos mi od środka wypycha oczy, uszy. Mialam wysoki puls. Pewnego dnia przy silnym bólu głowy złapałam się za nią i wyczulam wgłębienie w czaszce, biegnące od czoła w tył, szerokości około centymetra i długości około 5cm. Mialam robione badania, morfologia ok, lekko zanizony hematokryt jedynie. Wapń 9.1 fosfor 3.0, TSH 1.71, lekko zanizona witamina D. Mialam robione RTG i TK głowy, ale nie wykazały żadnych zmian. Potwierdziły jedynie, ze w czaszce jest wgłobienie. Nadal mam bóle głowy, zawroty, czuje sie zmęczona. Czy mogę prosić o jakąś informacje co jeszcze mogę zbadać albo gdzie sie udać, skąd mogło się pojawić wglobienie bo jestem pewna ze wcześniej go nie bylo.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznaczają zielone stolce u dziecka po szczepieniach

Witam :) mam 2 miesiecznie synka od kad distal szczypionki ma zielonkawa kupke I ma on spiecislne mleko jak neacate iz moj synek ma alergikow na laktoze. Oraz ma straszne kolki od 2 rano nie spi I Ciagle placze :(... Witam :) mam 2 miesiecznie synka od kad distal szczypionki ma zielonkawa kupke I ma on spiecislne mleko jak neacate iz moj synek ma alergikow na laktoze. Oraz ma straszne kolki od 2 rano nie spi I Ciagle placze :( dalam mu infacol wychodzimy na dwor kapiele cieple opatrunki NIC nie pomaga :(( . Maluch sie meczy tez mi daje calpol I potem Tez ma zielonkawa kupke leko lejsta. Nie bardzo . I ma intensywny zapach jak by kwasne mleko wczesniej mial plasteline ksztalt I musztardowym lub zolta a teraz taka po szczepieniu I ma leka wysypke po prawej stronger kolo oczka :(
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy konieczne jest badanie obrazowe?

Witam. Miałem artroskopie barku 2 lata temu. Z teog co wiem uraz był poważny mam 4 kotwice w środku. Było ok ale od jakiegoś czasu boli mnie bark nawet jak trzymam rękę na myszce komputerowej. Czy doszło do zerwania kotwica?... Witam. Miałem artroskopie barku 2 lata temu. Z teog co wiem uraz był poważny mam 4 kotwice w środku. Było ok ale od jakiegoś czasu boli mnie bark nawet jak trzymam rękę na myszce komputerowej. Czy doszło do zerwania kotwica? Tak przeczytałem w internecie. Którym badaniem można to. Sprawdzić? Czy jest kotwica czy uległa zerwaniu? Rezonans czy tomograf?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Dotyczy: Ortopedia

Jaka jest szansa na celiakię u dziecka?

Dzień dobry, mam zapytanie dotyczy celiakii. Miesiąc temu moja 9-letnia córka przebywała kilka dni w szpitalu pod kątem zdiagnozowania tej choroby, albo jej wykluczenia. Miała robione badania z krwi oraz endoskopię. Podam wyniki z krwi:P/c p.transglutaminazie tkankowej(anty-tGT):Przeciwciała w kl.... Dzień dobry, mam zapytanie dotyczy celiakii. Miesiąc temu moja 9-letnia córka przebywała kilka dni w szpitalu pod kątem zdiagnozowania tej choroby, albo jej wykluczenia. Miała robione badania z krwi oraz endoskopię. Podam wyniki z krwi:P/c p.transglutaminazie tkankowej(anty-tGT):Przeciwciała w kl. IgA 125,96 RU/ml wynik dodatni; P/c anty-tTG IgG:0,10 Ratio do 1,0-wynik negatywny; P/c andomysium i gliadynie w kl. IgA:P/c. p.endomysium EmA) IgA:dodatni 1:10; P/c p. endomysium i gliadynie w kl.IgG:P/c.p. endomysium (EmA) IgG: ujemny. Badanie histopatologiczne wyszło dobre. Rozumiem to w ten sposób, że wyniki z krwi wskazują na celiakię, a nie potwierdza jej histopatologia. Pani doktor nie postawiła diagnozy, ale na początku stwierdziła, że jeśli wyniki z krwi wyjdą dodatnie, to będzie duże prawdopodobieństwo celiakii. Za trzy miesiące mam zgłosić się z córką na te same badania, aby postawić diagnozę. No właśnie, czy ta kolejna diagnoza jest konieczna?(skoro histopatologia wyszła dobra?)Córka płacze, że to badanie było straszne...Nadmienię, że córka czuje się cały czas dobrze, spożywa normalnie posiłki, przybiera na wadze. Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Co oznacza wysokie ciśnienie u 22-latki?

Witam. Mam 22 lata, dzisiaj rano źle się czułam i strasznie bolała mnie głowa, zmierzyłam ciśnienie okazało się że miałam 180/150 puls 61 . Strasznie się wystraszyłam, tata dał mi swoją tabletkę na nadciśnienie i pomogło .. Czy takie ciśnienie... Witam. Mam 22 lata, dzisiaj rano źle się czułam i strasznie bolała mnie głowa, zmierzyłam ciśnienie okazało się że miałam 180/150 puls 61 . Strasznie się wystraszyłam, tata dał mi swoją tabletkę na nadciśnienie i pomogło .. Czy takie ciśnienie zagraża życiu? Co oznacza takie duze ciśnienie tymbardziej te drugie. Dziękuje za odpowiedz pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Co oznaczają wyniki badań tarczycy 25-latki?

Dzień dobry. Mam zdiagnozowane Hashimoto i niedoczynność tarczycy. Od 9 miesięcy biorę Euthyrox, najpierw 75, teraz 100. Dziś otrzymałam wyniki badania krwi: TSH 3.11 mlU/l (norma 0.27-4.2), FT4 19.05 pmol/l (norma 12-22), FT3 4.73 pmol/l (norma 3.1-6.8). Mimo zbilansowanej zdrowej... Dzień dobry. Mam zdiagnozowane Hashimoto i niedoczynność tarczycy. Od 9 miesięcy biorę Euthyrox, najpierw 75, teraz 100. Dziś otrzymałam wyniki badania krwi: TSH 3.11 mlU/l (norma 0.27-4.2), FT4 19.05 pmol/l (norma 12-22), FT3 4.73 pmol/l (norma 3.1-6.8). Mimo zbilansowanej zdrowej diety i przyjmowania leków oraz powyższych wyników, wciąż przybieram na wadze i to bardzo szybko. Proszę o interpretację.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Czy można stosować Hyalu Protect w ciąży?

Czy Hialu Protect APTEO można przyjmować w trakcie ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Dotyczy: Ginekologia Ciąża

Jak leczyć wysypkę u 18-miesięcznego dziecka?

Witam od trzech tygodni meczymy się u dziecka(18mcy)z wysypka w różnej postaci. Miała najpierw mała zmianę(krostkę jak ugryzienie komara na dłoni)następnego dnia ranka pękła i zeszła skóra.Nastepnie miała zmiany na buzi okolice nosa oczu,ropialo lekko jedno oczko.bylismy u lekarza... Witam od trzech tygodni meczymy się u dziecka(18mcy)z wysypka w różnej postaci. Miała najpierw mała zmianę(krostkę jak ugryzienie komara na dłoni)następnego dnia ranka pękła i zeszła skóra.Nastepnie miała zmiany na buzi okolice nosa oczu,ropialo lekko jedno oczko.bylismy u lekarza dał leki przeciwwirusowe braliśmy zero poprawy doszła gorączka.wezwalam lekarza na wizytę prywatna do domu stwierdził bostonkke.Na drugi dzień rano ok 5 córeczka na szyi miała rany jakby zeszła skóra wyglądało to strasznie pojechaliśmy do szpitala lekarz który miał dyżur stwierdził miejscowe zakażenie skory wywołane przez bakterie paciorkowco gronkowce,zalecił kąpiele antybakteryjne,przemywanie octaniseptem i miejscowo tribiotic.szyja się wygoiła ładnie myślałam że już będzie dobrze i dwa dni temu krosty pojawiły się na pupie (okolice odbytu i idą do góry) byłam znowu u lekarza kazał kontynuować antybiotyk klacid. Boje sie,aby rany na pupie nie zrobiły się takie jak na szyi. Co robić dalej?czy należy wykonać konkretne badania na bakterie paciorkowca?czytałam duzo w internecie i ranki wyglądają podobnie. Bardzo się boje bo czytalam,że bakterie atakują w skrajnych przypadkach nerki i inne narządy. Proszę o pomoc. Posiadam zdjęcia mogę wyslac.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza szczypanie podczas oddawania stolca?

Witam mam problem z wypróznianiem , chodzi o to ,ze ze podczas oddawania kału czuje straszne szczypanie, pieczenie czasem świąd no i krew po 2 tygodniach była nawet znaczna ilość przy załatwianiu ,lekarz przepisał mi proctohemolan no i krwi pojawiło... Witam mam problem z wypróznianiem , chodzi o to ,ze ze podczas oddawania kału czuje straszne szczypanie, pieczenie czasem świąd no i krew po 2 tygodniach była nawet znaczna ilość przy załatwianiu ,lekarz przepisał mi proctohemolan no i krwi pojawiło sie dużo mniej czsasami wcale a już wziełem 10 czopków,a dalej szypie i załatwianie jest naprawde trudne dalej a mineło już 3 tygodnie czy dalej stosowac proctohemolan protect czy lepiej udac sie do specjlisty?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza wynik badania odbytu?

Okolica odbytu niezmieniona. Szczelina zwarta. Poduszeczki naczyniowe pogrubiale, bez cech krwawienia . Kanal odbytnicy szczelny. Banka kształtna przekrwiona ( pobrano wycinki do basajia) układ fałdow prostnicybprawidlowy obraz endoskopowy pozostalej czesci jelita grubego dostepny badaniu makroskopowo niezmieniony. Haustracja słabo zaznaczona calkowicie wygladza sie po insuflacji powietrza.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza plamienie po usunięciu łąkotki?

Witam. Okres zaczął mi się 2 sierpnia i niby skończył 6 sierpnia po czym 6 miałam operacje częściowego usunięcia łąkotki że znieczuleniem podpajeczynowkowym . Wszystko poszło dobrze ale płomienie jasnoczerwone wrocilo 10 sierpnia. Czy to może oznaczać coś złego ? Co może być przyczyną?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Jak postępować z naroślami w pachwinach?

Dzień dobry. Mam do usunięcia w pachwinach po obu stronach narośla, guzki, które się ciągną wzdłuż warg sromowych. Lekarz mówi, że kanaliki wypełniają się treścią i sięgają głęboko i jedyna opcja to usunięcie tego. Mam już umówiony termin na za... Dzień dobry. Mam do usunięcia w pachwinach po obu stronach narośla, guzki, które się ciągną wzdłuż warg sromowych. Lekarz mówi, że kanaliki wypełniają się treścią i sięgają głęboko i jedyna opcja to usunięcie tego. Mam już umówiony termin na za ponad miesiąc, jednak mam problem bo jeden guzek mi pękł i wystaje z niego sporej wielkości tkanka zakrwawiona która mnie bardzo boli i coraz więcej jej się pojawia z czasem. Nie mogę normalnie chodzić bo się ociera o wszystko, nawet w opatrunku boli. Przeraża mnie, że wychodzi tego coraz więcej, byłam na sorze ale lekarzowi sama musiałam tłumaczyć co to jest i tylko pogorszył sytuację wyciskając to i stwierdził, że zrośnie się skórą ale to wystaje na 0,5 cm. Nie wiem gdzie mam się z tym zwrócić, proszę o poradę.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak radzić sobie z wahaniami nastrojów w wieku 25 lat?

Dzień Dobry. Od paru lat męczy mnie ten sam problem... Teraz się nasiliło. Mam 25 lat. Dziwnie się czuje. Mam napady, euforii i depresji na przemian. Raz jestem szczęśliwa, rozgadana, mam natłok myśli, a za chwilę dopada mnie taki stan,... Dzień Dobry. Od paru lat męczy mnie ten sam problem... Teraz się nasiliło. Mam 25 lat. Dziwnie się czuje. Mam napady, euforii i depresji na przemian. Raz jestem szczęśliwa, rozgadana, mam natłok myśli, a za chwilę dopada mnie taki stan, którego nie potrafię opisać, w jednej sekundzie coś się zmienia, nagle płacze, straszny smutek, lęki, ataki, paranoje. I bezsenność. Nie śpię. Nie potrzebuje snu. Proszę o rade
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś
Mgr Hanna Markiewicz
Mgr Hanna Markiewicz

Dlaczego 4-letnie dziecko cofa się w rozwoju?

Mamy problem z 4 letnia córka. Jeszcze dwa miesiące temu była całkiem samodzielna wszystko chciala robić sama a teraz bez taty nie zrobi nic. Jak ktoś z nią nie pójdzie do toalety to się zsika w majtki nie wchodzi od... Mamy problem z 4 letnia córka. Jeszcze dwa miesiące temu była całkiem samodzielna wszystko chciala robić sama a teraz bez taty nie zrobi nic. Jak ktoś z nią nie pójdzie do toalety to się zsika w majtki nie wchodzi od jakiegoś czasu do swojego pokoju nawet żeby się bawić nie odstępuje nas na krok. Nie rozumiem skąd te cofanie się czy powodem może być to ze jestem w ciąży? Jest to dopiero 15 tydzień. Córce poświęcamy 150% czasu wiec nie może czuć się zaniedbana. martwimy się i nie wiemy już jak z nią postępować. Nie mamy siły na to zachowanie...
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Dotyczy: Pediatria Dziecko
Patronaty