Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?
Sprawdź, czy tej choroby można uniknąć, np. odpowiednim odżywianiem w czasie ciąży. Z filmu dowiesz się również, czy alergia jest chorobą, z której nie można zostać wyleczonym, a także kiedy najlepiej badać dzieci pod kątem alergii.
Niestety pieczenie mięsa nie jest tu dobrym rozwiązaniem. Pomimo nastawienia piekarnika na 170 st. C żywność nie osiąga takiej temperatury. Ponadto w składzie żywności znajduje się wiele substancji, które będą działały ochronnie na salicylany uniemożliwiając ich całkowitą degradację podczas obróbki termicznej. Jeżeli zatem alergia jest silna ciągle będzie występowało znaczące ryzyko wywołania jej objawów po spożyciu pieczonego mięsa doprawionego ziołami.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Stosowanie owoców jałowca przy uczuleniu na salicylany – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Alergia na kurczaka a spożywanie mięsa indyka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy moje wyniki wskazują na to, że nie mogę spożywać produktów mlecznych? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Zioła, które mają działanie oczyszczania z toksyn – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Nadmiar wody z organizmu i stosowanie ziół – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak liczyć kalorie w porcji mięsa? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
artykuły
Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salic
Nie tylko alkohol jest wrogiem wątroby. Sprawdź, co może jej zaszkodzić
Nie tylko alkohol, tłuste jedzenie i przetworzona
Żywność, która zwiększa ryzyko raka. W jakich produktach jest najwięcej substancji kancerogennych?
Tradycyjna polska kuchnia obfita w mięso, tłuszcze