Alergia na salicylany a pieczenie mięsa z ziołami
Mąż ma alergię na salicylany. Jeśli kwas salicylowy topi się w 159 stopniach Celsjusza to czy mięso pieczone w 170 st można bezpiecznie doprawiać ziołami?
Niestety pieczenie mięsa nie jest tu dobrym rozwiązaniem. Pomimo nastawienia piekarnika na 170 st. C żywność nie osiąga takiej temperatury. Ponadto w składzie żywności znajduje się wiele substancji, które będą działały ochronnie na salicylany uniemożliwiając ich całkowitą degradację podczas obróbki termicznej. Jeżeli zatem alergia jest silna ciągle będzie występowało znaczące ryzyko wywołania jej objawów po spożyciu pieczonego mięsa doprawionego ziołami.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salic
To jedno z najbardziej klasycznych dań, które poja
Dorsz to popularna wśród Polaków ryba, która częst