Witam
Z pewnością jest to kwestia gustu, albo raczej braku nawyku sięgania po warzywa i owoce. Często niechęć do nich jest spowodowana ograniczoną znajomością formy podania.Niektóre warzywa nielubiane w postaci surowej, mogą bardzo zasmakować przy podaniu z ziołami, sosem jogurtowym, w postaci gotowanej czy też zapiekanej lub pod postacią kremu.
Warto dbać o to,aby wzbogacić o nie codzienną dietę, ponieważ są źródłem cennych witamin i składników mineralnych oraz obfitują w błonnik wpływający na poprawę pracy jelit i sprzyjający rozwojowi dobroczynnej mikroflory pokarmowej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Częste problemy ze wzdęciami – odpowiada Roma Wojtewicz
- 55 kg wagi u 13-latki i zdrowy tryb życia – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ćwiczenia i dieta przy odchudzaniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Problemów z cerą a brak owoców w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jaki sposób wyszczuplić ciało? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak pozbyć się kilogramów po ciąży bliźniaczej? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zanik zgagi po spożywaniu surowych owoców i warzyw – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Wzdęcia po każdym posiłku – odpowiada Roma Wojtewicz
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
artykuły
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p
Kozieradka - właściwości lecznicze, stosowanie, przeciwwskazania i skutki uboczne
Kozieradka to roślina, która jest źródłem wielu su