Witam
Z pewnością jest to kwestia gustu, albo raczej braku nawyku sięgania po warzywa i owoce. Często niechęć do nich jest spowodowana ograniczoną znajomością formy podania.Niektóre warzywa nielubiane w postaci surowej, mogą bardzo zasmakować przy podaniu z ziołami, sosem jogurtowym, w postaci gotowanej czy też zapiekanej lub pod postacią kremu.
Warto dbać o to,aby wzbogacić o nie codzienną dietę, ponieważ są źródłem cennych witamin i składników mineralnych oraz obfitują w błonnik wpływający na poprawę pracy jelit i sprzyjający rozwojowi dobroczynnej mikroflory pokarmowej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- 55 kg wagi u 13-latki i zdrowy tryb życia – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ćwiczenia i dieta przy odchudzaniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Częste problemy ze wzdęciami – odpowiada Roma Wojtewicz
- Problemów z cerą a brak owoców w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak pozbyć się kilogramów po ciąży bliźniaczej? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zanik zgagi po spożywaniu surowych owoców i warzyw – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Wzdęcia po każdym posiłku – odpowiada Roma Wojtewicz
- Podwyższony poziom cholesterolu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Polacy wyrzucają tę część brokuła. A właśnie tam kryje się najwięcej dobra
W wielu domach brokuł trafia na talerz, ale w post
W Polsce niedoceniana, Włosi uwielbiają. "Kaszka" źródłem błonnika i witamin
Polenta często bywa lekceważona, bo wygląda jak ka
Zioła w kuchni
Zioła to rośliny, które zawierają substancje wpływ