Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Na przykładzie podanego wyżej menu w ciągu dnia, Pani dieta wydaje się być całkiem dobrze skomponowana. Przy redukcji masy ciała, ważny jest tutaj też czas i pory posiłków, tzn. dobrze jest zachowywać przerwy między posiłkami maksymalnie 4 godzinne, a kolację jeść nie później niż 3 h przed snem. Jeśli chodzi o Pani masę ciała to jest ona jak najbardziej w normie (BMI = 20,3) dlatego z medycznego punktu widzenia nie ma wskazań do utraty masy ciała. W żadnym razie nie powinna Pani utracić więcej niż 5 kg gdyż będzie to grozić niedowagą. Ze względu na to, że w diecie nie ma dużej ilości kalorii nie ma sensu w dalszym ciągu obniżać kaloryczności diety, pomocne za to może okazać się wdrożenie na co dzień stałej aktywności fizycznej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przykładowy jadłospis a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Dlaczego, spożywając chleb razowy na kolację, waga idzie mi w górę? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- W jaki sposób syn może trochę schudnąć? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jadłospis: czy jest odpowiedni, jeśli chcę schudnąć? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Duży brzuszek i masywne uda: proszę o odpowiedni jadłospis dla mnie – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Dieta a picie wody i mleka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Przykładowy jadłospis dla 25-letniej kobiety – odpowiada Kamila Ziemann
- Przykładowy jadłospis dla 30-latki – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Chęć schudnięcia 4 kg – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Ser półtłusty w każdym posiłku a dieta 1600 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona