Witam
Proszę udać się do lekarza w celu diagnozy przyczyny wymienionych objawów. Dieta przy biegunce powinna być lekkostrawna, zawierająca gotowane warzywa (marchew, ryż) i owoce np. pieczone jabłko, jasne pieczywo (sucharki). Należy pamiętać o nawadnianiu organizmu.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Przede wszystkim należałoby ustalić przyczynę biegunki – od tego zależy czas jej trwania, dlatego bez badania nie da się określić jak długo będą utrzymywać się objawy. Najlepiej udać się do lekarza – biegunka może być przyczyną wielu różnych chorób. Lekarz pomoże dobrać odpowiedni sposób leczenia. Natomiast jeśli chodzi o dietę: przy tej dolegliwości przede wszystkim należy pamiętać o dwóch rzeczach, częstym nawadnianiu organizmu i produktach lekkostrawnych. Proszę unikać błonnika, tj. wybierać jasne pieczywo, owoce i warzywa pozbywać skórki i nie jeść ich w całości - można piec, gotować, robić koktajle, czy musy, trzeć (marchew, jabłko). Proszę nie wybierać grubych kasz - może spożywać Pani kasze drobne i biały ryż. Przy biegunce nie spożywa się tłustych mięs i serów (w tym pleśniowych, sera żółtego, tłustych twarogów), tłustego mleka, jaj gotowanych na twardo i bezwzględnie unika się smażenia. Proszę jeść powoli, dokładnie przeżuwać, a najlepiej jeść posiłki w stanie płynnym lub półpłynnym i pamiętać o piciu wody.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-watrobowa-co-jesc-a-czego-unikac.html?c=3
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co należy jeść przy zapaleniu jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść aby przytyć ? Dieta lekkostrawna – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy nietolerancji glukozy – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy można walczyć z biegunką wywołaną zbyt dużą ilością błonnika w diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść po leczeniu OZT? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula