Działaniu zbyt dużego spożycia śliwek raczej nie dadzą rady tradycyjne preparaty stosowane podczas biegunek. Musi Pani poczekać, aż jelita się oczyszczą z tego składnika, a wtedy objawy powinny ustąpić. Wspomóc pasaż usługowy może spożycie obfitych, lekkich posiłków.
Witam. Dieta w biegunce powinna być lekkostrawna z ograniczeniem błonnika. Przez 1-2 dni najlepiej wstrzymać się ze spożywaniem owoców świeżych i suszonych (ewentualnie można spożywać banany, gdyż działają zapierająco). Można zaś spożywać: jasne pieczywo pszenne (lub graham), sucharki, kleik ryżowy, drobne kasze (manna, kukurydziana), delikatne gotowane warzywa (np. dynia, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki), kisiele bez pestek. Oprócz tego można pić jogurt naturalny, kefir, maślankę. Przy czym trzeba pamiętać o uzupełnianiu płynów, należy pić minimum 1,5 litra płynów dziennie (najlepiej woda mineralna niegazowana). Wykluczamy herbatę, kawę, alkohol, soki, dżemy, potrawy tłuste, smażone, wzdymające.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Lekkostrawna dieta przy wirusie jelitowym – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaparcia u dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Oddawanie stolca raz na tydzień u 3-latki – odpowiada Milena Lubowicz