Co mam zrobić, żeby waga znowu spadała?

Witam. Mam 24 lata, od ponad dwóch miesięcy jestem na diecie redukcyjnej. Moja waga była prawidłowa- przy 160cm ważyłam 56kg. Przeszłam początkowo na dietę 1200, a po miesiącu na 1000kcal- nie głoduję, jem zdrowo. Regularnie chudłam 0,5-1kg/tydzień, jednak przez ostatnie 2tyg waga się zwiększyła o 1kg. W tym czasie w mojej diecie górowało białko (ok. 65%) i minimalna ilość węglowodanów (25%) oraz chodziłam i jeździłam na rowerze przynajmniej 2h dziennie. Co mam zrobic, zeby waga znowu drgnęła?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Prawdopodobnie należy podnieść kaloryczność diety. Dieta o wartości 1200-1000 kcal, to dieta poniżej PPM czyli podstawowej przemiany materii (energia na podtrzymanie funkcji życiowych). Stan taki jest głodówką dla organizmu, chociaż Pani tego nie odczuwa. W okresie głodu organizm spowalnia procesy metaboliczne jako mechanizm ochronny. Będzie Pani przybierała z tłuszczu, bo tkanka tłuszczowa to rezerwa energetyczna ciała. Dla pewności można wykonać pomiar składu ciała w gabinecie dietetycznym. Przy podanej aktywności fizycznej Pani dieta powinna dostarczać obecnie około 1500kcal. Można też zmodyfikować skład diety, czyli zwiększyć udział węglowodanów, a zmniejszyć białka. Pozdrawiam serdecznie.

0

Witam,
zastanawiam się czy dieta jest ułożona przez dietetyka czy samodzielnie. Jest ona bowiem w tym momencie zbyt niskokaloryczna.
Powinna Pani dostarczać nieco mniej kcal niż organizm potrzebuje i w tym momencie zacznie zachodzić spalanie tkanki tłuszczowej. Nie redukuje Pani swojej diety zbyt mocno bo efekty mogą być odwrotne do zamierzonych. Stosując dietę bardzo niskokaloryczną zwalniamy przemianę materii a organizm przechodzi w ,,stan oszczędzania'' i przed obawą o utratę składników odzywczych zaczyna robić zapasy rezerwę w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kaloryczności ważny jest także stosunek składników odżywczych. Dieta musi być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny być jedzone regularnie w odstępach około 3h. Kolację najlepiej zjadać około 3h przed snem.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Stosowana dieta dostarcza za mało kcal. W takim przypadku organizm przestawia się na oszczędzanie, co skutkuje zwolnieniem metabolizmu. Dieta 1000 kcal to głodówka. Nie dostarcza ona odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych.
Niesie ona ryzyko efektu jo-jo, kiedy zechce Pani wrócić do przyzwyczajeń sprzed odchudzania. Jadłospis należy dopasować do Pani indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty