Mity na temat grzybów trujących

Ewa Gonia Dietetyk, Tychy
49 poziom zaufania

Trudno wyciągnąć wnioski w oparciu o tę jedną informację. Czy jest to jedyny wskaźnik badania? Czy sa inne niepokojące objawy? Polecam konsultację u lekarza.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
77 poziom zaufania

Witam!

Obecność włókien roślinnych w kale świadczy o wysokim spożyciu pokarmów pochodzenia roślinnego, np. zbóż. Niektóre z tych pokarmów obfitują w błonnik, którego frakcje nie mogą być strawione przez ludzki organizm, np. celuloza występująca w ścianach komórkowych roślin. Błonnik nierozpuszczalny jest oczywiście potrzebny w diecie, ponieważ poprawia on pracę jelit, zapobiega występowaniu zaparć. Niemniej jednak zbyt duża ilość niestrawionych resztek może wskazywać na zaburzenia wchłaniania składników odżywczych lub zaburzenia wydzielania odpowiednich enzymów trawiących pokarm.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: Zboża – czy znasz je wszystkie?


poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/zboza-czy-znasz-je-wszystkie.html?c=9

Dietetyk udzielający konsultacji dietetycznych w poradni w Poznaniu.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy