Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Dzień dobry,
niewielkie niedobory żelaza można uzupełnić dietą bogatą w produkty spożywcze będące źródłem tego pierwiastka oraz za pomocą odpowiedniej suplementacji. Żelazo może występować zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Jeżeli na co dzień jada Pani mięso, warto sięgnąć po wątróbkę wieprzową, czy mięso czerwone. Proszę jednak pamiętać, że znajduje się w nich również cholesterol, dlatego nie powinno pojawiać się w diecie zbyt często. W przypadku diety roślinnej niedobór żelaza można uzupełnić jedząc soję, soczewicę, tofu, czy też fasolę gotowaną. Więcej na temat diety bogatej w żelazo może Pani przeczytać na naszej stronie: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-bogata-w-zelazo
Na rynku są również dostępne preparaty, za pomocą których można suplementować żelazo. Przed rozpoczęciem suplementacji warto jednak zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty, którzy pomogą dobrać preparat do Pani indywidualnych potrzeb.
Warto zapoznać się również z poniższym artykułem, w którym znajdzie Pani informacje na temat diety bogatej w żelazo oraz odpowiedniej suplementacji:
https://portal.abczdrowie.pl/zelazo
Zachęcamy również do przeczytania odpowiedzi eksperta naszego serwisu na podobne pytanie:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/obnizony-poziom-zelaza-we-krwi-a-anemia
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odpowiednia dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak uzupełnić niedobór żelaza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy po skończeniu przyjmowania żelaza układ trawienny nadal może być rozregulowany? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
artykuły
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan
Jaki jest związek podwyższonego poziomu żelaza i cukrzycy?
Nawet niewielkie podwyższenie poziomu żelaza w org
Niedobór żelaza może powodować wzrost ryzyka zawału serca. Przełomowe wyniki badań
Trwające 13 lat badanie przeprowadzone na ponad 12