Na zaparcia dobrym i stosunkowo bezpiecznym lekiem jest laktuloza. Przede wszystkim jednak warto zadbać o odpowiednią dietę bogatą w błonnik pokarmowy (świeże owoce i warzywa) oraz dużą ilość płynów. Problem wzdęć i gazów jest dosyć skomplikowany i może wynikać m.in. z zespoły przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, nietolerancji laktozy, czy spożywanie produktów z dużą zawartością tzw. FODMAP (m.in. cebula, czosnek, jabłka śliwki, mleko krowie, rośliny strączkowe, produkty pszenne). Warto również poradzić się lekarza pierwszego kontaktu lub internisty.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co spożywać przy podejrzeniu OBS? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego mój brzuch jest taki wydęty? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy słodycze mogą powodować występowanie gazów? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Z czego wynika ten problem ze wzdęciami? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co mogę jeść przy tych schorzeniach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie są zalecenia przy tych objawach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dieta dla osoby z zespołem jelita drażliwego – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka może być przyczyna tych problemów z jelitami? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie badania powinnam zrobić, żeby dowiedzieć się dlaczego mam wzdęty brzuch? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
Zespół jelita drażliwego - dieta i zalecenia żywieniowe przy IBS
Dieta w zespole jelita drażliwego odgrywa kluczową
Wzdęcia i gazy - przyczyny, zapobieganie
Wzdęcia i gazy z całą pewnością należą do grona na