Zgagi są częste w ciąży.
Jednak żadne leki, które mogłaby Pani zastosować nie są sprzedawane bez recepty. Powinna Pani zasięgnąć porady gastroenterologa.
Dzień dobry,
aby ograniczyć nieprzyjemne odczucia związane ze zgagą, zaleca się:
- ograniczenie spożycia pokarmów kwaśnych, ostrych takich, jak : pomarańcza, grejpfrut, cytryna, por, cebula, ostra papryka, ocet dodawany do sałatek, ogórki, kapusta kiszona;
- wyeliminować chleb razowy, zwłaszcza na zakwasie (zastąpić go pieczywem graham lub pieczywem mieszanym, przygotowanym na drożdżach), sos pomidorowy, pikantne przyprawy;
- nie spożywać słodyczy, kawy i czekolady;
- unikać smażonych i tłustych potraw (sosów, zasmażek) oraz produktów wysokoprzetworzonych;
- spożywać mleko i jego naturalne przetwory (mogą przynieść czasową ulgę);
- nie jeść przed snem i spać z głową uniesioną wyżej niż reszta ciała;
- popijać wodę między posiłkami a nie w trakcie posiłków;
- spożywać częste i nieobfite posiłki.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Refluks krtaniowo-gardłowy w 3. trymestrze ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Niestrawność w 37. tygodniu ciąży – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dieta po wycięciu migdałków u dorosłej osoby – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co można jeść po usunięciu migdałków? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zaparcia w 14. tygodniu ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaką dietę zastosować po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska