Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

tak, zdecydowanie słodycze, a konkretnie zawarty w nich cukier, szkodzi wątrobie i trzustce, nawet zdrowemu człowiekowi, który nie jest obciążony cukrzycą ani innymi chorobami metabolicznymi. W słodyczach poza cukrem w jego najgorszej postaci są także inne dodatki (w tym tłuszcze trans czy barwniki lub konserwanty), które nie pozostają bez wpływu na wątrobę. Badania wskazują, że słodycze mogą być dla wątroby nawet bardziej szkodliwe niż alkohol.

Odsyłam do artykułu: https://zywienie.abczdrowie.pl/co-pomaga-a-co-szkodzi-watrobie.

Fruktoza będąca dodatkiem do sklepowych słodyczy jest wykorzystywana przez wątrobę do produkcji tłuszczu. Ten nadprogramowy odkłada się, prowadząc niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby (NASH). Oczywiście nadmierne spożycie cukru, właśnie w postaci słodyczy, ma również negatywny wpływ na trzustkę i może być jednym z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://zywienie.abczdrowie.pl/21-sposobow-aby-zwalczyc-ochote-na-slodycze.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty