Dzień dobry,



Obserwuje się aktualnie, że spożycie octu jabłkowego na czczo i w ciągu dnia cieszy się nadzwyczaj dużą popularnością pośród osób zainteresowanych dbałością o swoją kondycję zdrowotną ze względu na jego potencjalne właściwości wzmagające uczucie sytości po posiłkach, stymulujące produkcję soku żołądkowego i enzymów trawiennych, a także przyspieszanie spalania tłuszczów oraz eliminacji toksyn. Choć nie ulega wątpliwości, że wykorzystanie w umiarkowanej ilości octu jabłkowego w naszej diecie przyczyni się do wzbogacenia smaku sałatek, sosów czy dań mięsnych, to jednak stosowanie specjalnych kuracji octem jabłkowym wzbudza wiele kontrowersji. Warto zauważyć, że w fachowym piśmiennictwie trudno znaleźć informacje, które sugerowałyby regularne włączanie octu jabłkowego do diety w większych ilościach w celu uzyskania szczególnych korzyści zdrowotnych. Treści o rzekomym pozytywnym działaniu kuracji octem jabłkowym na zdrowie człowieka są publikowane na ogół przez rozmaite portale internetowe i czasopisma, które trudno uznać za wiarygodne oraz rzetelne źródła wiedzy. Ponadto nadmierna konsumpcja octu jabłkowego może u niektórych osób skutkować niekorzystnym oddziaływaniem na wydzielanie soku żołądkowego, występowaniem bólu brzucha, natomiast w przypadku przewlekłego stosowania potencjalnymi zaburzeniami mineralizacji kości. Mając na uwadze te fakty, warto zachować zdroworozsądkowe podejście w kwestii sięgania po "magiczne" kuracje i pamiętać, iż żadna terapia nie zastąpi racjonalnej, dobrze skomponowanej diety.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty