Czy możliwa jest hiperwitaminoza u 43-latka?

Witam Serdecznie Moje pytanie dotyczy Hiperwitaminozy. Jestem na diecie redukcjyjnej i jem dziennie sporo warzyw,jarzyn,nie co owoców. Marchew,por,seler, fasola,Rukola, grejpfrut,limonki,Opuncje jadalne,pomidory, ogórek i wiele innych.Co dziennie wyłącznie z naturalnych pokarmów przekraczam o dużo normy dzienne nie których witamin.Czy jest to nie bezpieczne? Dodam że są to wszystkie witaminy,mikro i makro składniki wyłącznie z naturalnych źródeł. Dziękuje i Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Witam
Hiperwitaminoza jest bardzo mało prawdopodobna chociaż również możliwa jeśli witaminy i minerały będzie Pan pozyskiwał wyłącznie
z ekologicznych warzyw i owoców. O wiele większe niebezpieczeństwo jest gdy zażywa się suplementy, nawet te naturalne dobrej jakości. Każdy nadmiar nawet najzdrowszy produktów jest nie pożądany, organizm dąży do homeostazy. Dlatego zachęcam gorąco do stosowania naturalnej, pełnowartościowej, prawidłowo zbilansowanej diety. Jeśli będzie miał Pan wątpliwości jak ją skomponować z chęcią mogę pomóc jako specjalista ds promocji zdrowia i dietoprofilaktyki. Zapraszam serdecznie na indywidualną konsultację zdrowotno-dietetyczną, która może odbyć się poprzez komunikator internetowy w dogodnym dla Pana terminie i godzinie. Wówczas na bazie tego doświadczenia będzie Panu łatwiej zrozumieć co dotychczas robił Pan prawidłowo a co nie i jak skorygować ewentualne błędy dietetyczne. Często bowiem trudno samemu nawet pomimo dużej wiedzy i lektury książek wychwycić ewentualne błędy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty