Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Dzień dobry,
sam w sobie nie jest szkodliwy, rakotwórcze działanie mają metabolity które z niego powstają - zaleca się ograniczenie słodyczy i cukru, w tym słodzików w diecie.
Natomiast jeżeli musi Pan z jakiegoś korzystać to warto rozważyć stewię i ksylitol.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy te produkty powodują wyrzut insuliny? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Składniki słodzików a ich szkodliwość – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wpływ słodzików na zdrowie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie słodycze nie szkodzą zębom? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Nadmierny apetyt na słodycze, ospałość i zmęczenie u 26-latka pracującego fizycznie – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Insulinooporność a jedzenie słodyczy – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Słodka trucizna? Nowe badania wskazują, że popularny słodzik może być rakotwórczy
Słodziki znów na cenzurowanym. Nowe badania opubli
Kancerogenna żywność
Rakotwórcze produkty Zdrowe odżywianie zmniejsza r
Aspartam - szkodliwość, zastosowanie i właściwości
Aspartam to substancja słodząca traktowana jak zam