Czy ten składnik ma wpływ na rozwój nowotworów?

Dzień dobry. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy odpowiada za insulinooporność, cukrzycę i nowotwory? Spożywałam kiedyś tego specyfiku na pęczki (głównie w napojach, kilka litrów dziennie lub rozcieńczany z wodą). Dietę zmieniłam już dawno, wyniki badań mam bardzo dobre, ale po usłyszeniu tej informacji wzbudził się we mnie strach. Dodam, że cierpię na zaburzenia hipohondryczne więc nie wiem, czy moje obawy mają rację bytu?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Syrop glukozowo-fruktozowy w uproszczeniu to cukier tylko w formie płynnej. Zarówno cukier jak i syrop glukozowo-fruktozowy nie wpływają bezpośrednio na powstawanie cukrzycy oraz nowotworów. Syrop glukozowy-fruktozowy jest demonizowany ze względu na wysoką zawartość kalorii i jego obecność w wielu produktach spożywczych głównie słodyczy. Spożywanie dużej ilości kalorycznych produktów może doprowadzić do otyłości i to właśnie dopiero otyłość stanowi zagrożenie. Może być ona jednym z czynników powstawania cukrzycy czy niektórych nowotworów.



Pozdrawiam serdecznie

https://dietetycznamapa.com/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty