Syrop glukozowo-fruktozowy w uproszczeniu to cukier tylko w formie płynnej. Zarówno cukier jak i syrop glukozowo-fruktozowy nie wpływają bezpośrednio na powstawanie cukrzycy oraz nowotworów. Syrop glukozowy-fruktozowy jest demonizowany ze względu na wysoką zawartość kalorii i jego obecność w wielu produktach spożywczych głównie słodyczy. Spożywanie dużej ilości kalorycznych produktów może doprowadzić do otyłości i to właśnie dopiero otyłość stanowi zagrożenie. Może być ona jednym z czynników powstawania cukrzycy czy niektórych nowotworów.
Pozdrawiam serdecznie
https://dietetycznamapa.com/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skład cukierków ziołowych a ich wpływ na organizm – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy syrop ryżowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr Iwona Mielcarek
- Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Czy cukry zawarte w owocach są mniej szkodliwe od tych, które są zawarte w gotowych napojach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Podawanie serków Danone półrocznemu dziecku – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wysoki poziom cukru w 27. tygodniu ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie owoców podczas odchudzania – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy budyń zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Od czego zależy nasza waga? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy grzybicy jelit i jelicie drażliwym – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Syrop glukozowo-fruktozowy - gdzie występuje i czy jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to produkt szeroko wyko
"Wody smakowe" - tego na pewno o nich nie wiedziałeś
Woda to nieodłączny element zdrowej diety, dlatego
Cukier zwiększa ryzyko Alzheimera (WIDEO)
Niektórzy mówią o nim ,biała śmierć. Dostarcza o