Dzień dobry,
Wszystkie sztuczne słodziki, także wspomniany, wpływają niekorzystnie na trzustkę. W dużym uproszczeniu wygląda to tak: mimo że słodziki nie dostarczają cukru jako takiego, mózg i tak wysyła sygnał do trzustki, by ta produkowała insulinę. Jako że realnie tego cukru nie ma insulina nie jest potrzebna. Za którymś razem "oszukana" w ten sposób trzustka przestaje wydzielać insulinę, niezależnie czy dostarczamy cukrów czy sztucznych słodzików. W ten sposób upośledzane są funkcje trzustki. Słodziki nigdy nie są korzystne dla zdrowia i zalecam całkowitą z nich rezygnację.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty zero powodują wyrzut insuliny? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy wyniki badania poziomu glukozy i insuliny mogą oznaczać insulinooporność? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Zawartość kalorii w coli zero – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jest jakiś psychologiczny sposób, by oszukać mózg i nie sięgać po przekąski? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy odstawiając słodkie napoje można schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy ta woda zawarta 2 tych napojach ma w sobie jakieś minerały? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Żywienie przy hiperglikemii – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Otyłość i chora trzustka u 18-latki – odpowiada Mgr Dorota Szykulska-Paprocka
- Picie mleka lub kakao na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak ocenić taki wynik badania obciążenia glukozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Często podjadasz słodycze? Tak zmniejszysz łaknienie na słodkie
Czasem ochota na coś słodkiego pojawia się nagle i
Pogromca zdrowia jelit. Psuje mikroflorę szybciej niż antybiotyk
Nie każdy wie, że delikatna równowaga bakteryjna w
Stewia - korzyści zdrowotne, indeks glikemiczny, szkodliwość
Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej