Witamy,
Dziękujemy za zadanie pytania w naszym serwisie.
Kolor stolca w dużej mierze zależy od spożywanych produktów, tym bardziej, że wspominała Pani, że nie odczuwa przy tym żadnych przykrych dolegliwości. Być może spożywała Pani marchewkę, dynię, fasolkę szparagową… bądź inne produkty bogate w beta-karoten, które nadają jaśniejszy, pomarańczowy kolor wydalanej treści.
Zachęcamy jednak do skontaktowania się z lekarzem w celu rozwiania wątpliwości. Specjalista po przeprowadzeniu wywiadu, zleceniu badań będzie mógł rzetelnie ocenić, czy opisany objaw świadczy o poważniejszym schorzeniu.
Zachęcamy też do zapoznania się z treściami w naszym serwisie:
https://zywienie.abczdrowie.pl/na-czym-polega-dieta-fodmap
https://portal.abczdrowie.pl/dieta-fodmap-pomoc-w-zespole-jelita-wrazliwego
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy ten kolor stolca jest nieprawidłowy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam te żółte stolce? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co może być przyczyną żółtego stolca? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co może oznaczać ten zielony kolor stolca? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Skąd się bierze zgaga przy jedzeniu tych produktów? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Opinie o beta-karotenie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Co mógł znaczyć ten wygląd stolca? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza takie zabarwienie stolca? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza taki stolec u dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy stolec może mieć taki kolor w wyniku stresu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
SIBO - objawy, dieta, leczenie
SIBO to stan, kiedy w jelicie cienkim jest zbyt du
Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych
Grzyby najlepiej spożywać zaraz po zebraniu. Tylko