Zapytaj lekarza

7 4 2 , 4 2 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Skąd się bierze zgaga przy jedzeniu tych produktów?

Dlaczego mam zgage przy jedzeniu grochu,. fasoli, cieciezycy, itp
KOBIETA, 49 LAT ponad rok temu

Badania krwi - bilirubina

Sprawdź czym jest bilirubina! Czy masz ją w normie? Jakie są przyczyny jej wysokiego stężenia w organizmie? Dowiedz się szczegółów, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do żółtaczki.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam, odpowiedzią na Pani pytanie jest tzw. FODMAP. To angielski skrót stworzony przez zespół australijskich lekarzy i dietetyków, którzy opracowali dietę FODMAP. Oznacza on dosłownie: „fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols”. Co to oznacza w języku polskim? Fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i polialkohole, czyli węglowodany i pochodne od nich alkohole, które są słabo przyswajalne przez układ pokarmowy. Dodatkowo fermentują, powodując problemy gastryczne, takie jak wzdęcia i gazy, a w przypadkach chorób układu pokarmowego – także zgagę. Węglowodany te wpływają również na rozwój „złej” flory bakteryjnej, która odpowiada za wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Do pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP należą przede wszystkim zboża oraz właśnie rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soja, soczewica itd.). Więcej na temat FODMAP i diety opierającej się na eliminacji tych produktów w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-fodmap-pomoc-w-zespole-jelita-wrazliwego. Warto nadmienić, że dieta jest wprowadzana pod kontrolą lekarza i tylko na okres kilku tygodni, w celu łagodzenia objawów niektórych chorób układu trawiennego, takich jak np. IBS. Jeśli jest Pani zainteresowana szczegółami, więcej w tym miejscu: https://zywienie.abczdrowie.pl/na-czym-polega-dieta-fodmap. Rośliny strączkowe zawierają również inne składniki, które są ciężko przyswajalne dla człowieka, a w skrajnych przypadkach mogą nawet szkodzić z uwagi na to, że podrażniają błonę śluzową jelit. O produktach dozwolonych i zakazanych w dolegliwościach związanych ze zgagą przeczyta Pani w materiale dostępnym tu: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-by-uniknac-zgagi. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy