Witam, odpowiedzią na Pani pytanie jest tzw. FODMAP. To angielski skrót stworzony przez zespół australijskich lekarzy i dietetyków, którzy opracowali dietę FODMAP. Oznacza on dosłownie: „fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols”. Co to oznacza w języku polskim? Fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i polialkohole, czyli węglowodany i pochodne od nich alkohole, które są słabo przyswajalne przez układ pokarmowy. Dodatkowo fermentują, powodując problemy gastryczne, takie jak wzdęcia i gazy, a w przypadkach chorób układu pokarmowego – także zgagę. Węglowodany te wpływają również na rozwój „złej” flory bakteryjnej, która odpowiada za wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Do pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP należą przede wszystkim zboża oraz właśnie rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soja, soczewica itd.). Więcej na temat FODMAP i diety opierającej się na eliminacji tych produktów w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-fodmap-pomoc-w-zespole-jelita-wrazliwego. Warto nadmienić, że dieta jest wprowadzana pod kontrolą lekarza i tylko na okres kilku tygodni, w celu łagodzenia objawów niektórych chorób układu trawiennego, takich jak np. IBS. Jeśli jest Pani zainteresowana szczegółami, więcej w tym miejscu: https://zywienie.abczdrowie.pl/na-czym-polega-dieta-fodmap. Rośliny strączkowe zawierają również inne składniki, które są ciężko przyswajalne dla człowieka, a w skrajnych przypadkach mogą nawet szkodzić z uwagi na to, że podrażniają błonę śluzową jelit. O produktach dozwolonych i zakazanych w dolegliwościach związanych ze zgagą przeczyta Pani w materiale dostępnym tu: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-by-uniknac-zgagi. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Dobrze jest obserwować swój organizm, wyeliminować grupę produktów lub można zastosować dietę eliminującą całkowicie produkty bogate w fodmap i po 3-4 tygodniach wprowadzać produkty z poszczególnych grup.
https://akademiazz.com.pl/produkt/zbilansowana-dieta-low-fodmap/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Z czego wynika ten problem ze wzdęciami? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co mogę jeść przy tych schorzeniach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego mój brzuch jest taki wydęty? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak stworzyć dietę o tych parametrach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co może znaczyć taki duży brzuch? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego nie widać poprawy mojego leczenia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Bóle brzucha a spożywanie owoców – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jelito drażliwe a stosowanie diety – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co spożywać przy podejrzeniu OBS? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie badania powinnam zrobić, żeby dowiedzieć się dlaczego mam wzdęty brzuch? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw