Dlaczego mam te żółte stolce?

Dzień dobry, Choruję na niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Ostatnio zaczęłam dietę bogatą w warzywa, owoce, kaszę itp. z wykluczeniem glutenu. Moje stolce są teraz luźne i żółtawe, lecz nie jest to biegunka, bo stolec oddaję maksymalnie 3 razy dziennie. Czy możliwe że wygląd stolca wiąże się ze zmianą diety czy raczej powinnam się zacząć martwić?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

jak najbardziej na wygląd stolca wpływa między innymi to co spożywamy. Nie bez znaczenia jest również ilość wypijanych płynów, stopień strawienia pokarmu oraz czas przebywania w przewodzie pokarmowym.

Prawidłowy stolec powinien być półmiękki i mieć brązowy kolor. Zmiany w konsystencji lub zabarwieniu, jeśli zdarzają się sporadycznie, nie stanowią powodu do niepokoju. Zazwyczaj są one bowiem skutkiem diety lub błędów dietetycznych.

Żółty stolec może pojawiać się u osób spożywających tłuste pokarmy, dlatego czasem nazywa się go stolcem tłuszczowym. Zdarza się jednak, że to objaw nieprawidłowego wchłaniania jelitowego, cholestazy lub problemów z trzustką i wątrobą.

Żółty kał powstaje również na skutek spożywania produktów bogatych w beta-karoten, a więc owoców i warzyw, takich jak: marchew, dynia, bataty, morele, jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, por, szczypior oraz wiele innych. Skoro Pani dieta zaczęła obfitować w owoce i warzywa – być może jest to przyczyną żółtych stolców.

Więcej informacji o kolorach oraz konsystencji stolca znajdzie Pani w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/tag/stolec/6043991148614273-informacje-kolory-stolca-konsystencja.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty