Witam
Mięso nie jest czynnikiem warunkującym wysoką masę ciała, wręcz przeciwnie - jest bardzo istotnym elementem diety, zawierającym cenne dla funkcjonowania organizmu białko zwierzęce. Warto jednak skupić się na tym jakie wybieramy mięso - preferencje powinny być ukierunkowane na chude gatunki, gdyż nadmiar tłuszczu zwierzęcego w diecie sprzyja nadwadze i zaburzeniom profilu lipidowego. Ponadto należy unikać podrobów, konserw mięsnych i wędlin, które także obfitują w niekorzystny tłuszcz (bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe) oraz konserwanty.
Należy także pamiętać, aby wzbogacać dietę w ryby, zwłaszcza morskie - są one źródłem cennych dla zdrowia kwasów omega-3, mających właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Podwyższony cholesterol a ograniczona ilość spożywanego mięsa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak wygląda dieta przeciwzapalna? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Ćwiczenia i dieta przy odchudzaniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dziecko nie je mięsa – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
artykuły
Włącz do diety, a cholesterol zacznie spadać. Serce i tętnice ci podziękują
Hipercholesterolemia stanowi ogromny problem w nas
Tłuszcze zwierzęce - właściwości, rola w diecie, ograniczanie
Tłuszcze zwierzęce pochodzą zarówno z tkanki tłusz
Jak tłuszcze mogą wpływać na kondycję serca?
Zdrowe serce Choroby układu krążenia to obecnie j