Dzień dobry,
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi może być spowodowany kilkoma przyczynami:
1. zbyt duza ilość spożywanego mięsa wieprzowego i podrobów (wątroba, nerki, serce, żołądki) a także wędlin np. kaszanka, salceson,pasztet, parówki, mielonki.
2. Nadmierne spożywanie sera żółtego - dozwolone 2-3 plasterki w tygodniu.
3. mała ilość antyoksydantów w diecie
4. mała ilość w diecie kwasów omega - 3,
5. duża ilość słodyczy i fast foodów
6. spożywanie kawy parzonej po turecku - z fusami
7. rodzinna hipercholesterolemia
Pozdrawiam
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie jaj na śniadanie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy kawa podwyższa poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Poziom cholesterolu a konieczność leczenia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Czy wyeliminowanie mięsa z diety pozwoli łatwo obniżyć wagę? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie mięsa czerwonego – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wino z aronii i żółty ser przy wysokim cholesterolu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
artykuły
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat
Polacy się zajadają, a wywołuje zakrzepicę. Prowadzi do zatoru serca lub płuc
Zakrzepica żył głębokich to poważna i potencjalnie
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w