Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3
Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.
Dzień dobry,
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi może być spowodowany kilkoma przyczynami:
1. zbyt duza ilość spożywanego mięsa wieprzowego i podrobów (wątroba, nerki, serce, żołądki) a także wędlin np. kaszanka, salceson,pasztet, parówki, mielonki.
2. Nadmierne spożywanie sera żółtego - dozwolone 2-3 plasterki w tygodniu.
3. mała ilość antyoksydantów w diecie
4. mała ilość w diecie kwasów omega - 3,
5. duża ilość słodyczy i fast foodów
6. spożywanie kawy parzonej po turecku - z fusami
7. rodzinna hipercholesterolemia
Pozdrawiam
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy kawa podwyższa poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Poziom cholesterolu a konieczność leczenia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Brak mięsa w diecie 4-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk