PCOS a dieta dla kobiet

Witam serdecznie:) Mam na imię Weronika. Mam 24 lata. Wzrost:169. Waga:66,5. Chciałabym zadać pytanie dotyczące diety na PCOS. Choruję na Zespół Policystycznych Jajników (PCOS.) Proszę mi powiedzieć, co powinnam jeść a czego nie. Chciałabym schudnąć ok. 10 kg. Jak wygląda prawidłowa dieta przy PCOS? Czy w ogóle Zespół Policystycznych Jajników umożliwia zastosowanie jakiejś diety czy raczej nie jest to wskazane? Nie wydaje mi się, żeby był z tym jakiś problem, w końcu jedno nie jest tak do końca związane z drugim :) Chciałabym prosić o jakieś porady dotyczące diety przy PCOS. Próbowałam znaleźć jakieś informacje w internecie, ale nic tam konkretnego nie było, a ja chciałabym uzyskać konkretne informacje. Co mogę jeść a co nie? Jak się odżywiać? Jaka częstotliwość posiłków? Może jakieś dodatkowe porady? Będę wdzięczna za każdą informację i odpowiedź. Pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Wyleczalność opryszczki narządów płciowych

Witam!

W zespole policystycznych jajników często występuje insulinooporność, która nasila tycie i często prowadzi do otyłości. Leczenie tej choroby, także żywieniowe, jest trudne i często nie odnosi pożądanych efektów. Niestety insulinooporność powoduje błędne koło - wzmaga apetyt na produkty wysokoprzetworzone i zawierające duże ilości węglowodanów, co wzmaga już istniejącą insulinooporność.

Dieta w PCOS to nie tylko odpowiedni dobór produktów, ale i konieczność znacznego podniesienia aktywności fizycznej. Bez niej szanse na spadek masy ciała są niewielkie. Główną zasadą żywieniową jest równomierne rozłożenie posiłków w ciagu dnia. Powinno być ich 5-6 w odstępach 2,5-3 godzinnych i o stałych porach. Zapobiega to wahaniom poziomu cukru we krwi i zmniejsza ochotę na węglowodany.

Kolejną zasadą jest ich ograniczenie. Z diety wyklucza się takie produkty, jak jasne pieczywo, makarony, biały ryż, płatki śniadaniowe. Jednocześnie uzupełnia się dietę o węglowodany mało przetworzone: brązowy ryż, pieczywo pełnziarniste, pestki dyni i słonecznika oraz duże ilości warzyw. Ograniczeniu ulega także tłuszcz. Ilość białka pozostaje przy tym niezmnieniona.

Dieta powinna być oczywiście niskoenergetyczna, ale o zwiększonej ilości błonnika. Jego źródłem są przede wszystkim warzywa (najlepiej surowe) i owoce.

Produkty w diecie powinny być jak najmniej przetworzone, a za to świeże. Ograniczeniu ulegają także przyprawy zawierające sól i sama sól, wszelkie produkty i potrawy mączne, słone przekąski, słodycze, dania smażone, słodzone napoje gazowane i soki owocowe.

Na szczęście nie ma Pani nadwagi, więc dieta powinna Pani służyć bardziej w celu utrzymania prawidłowej masy ciała, niż drastycznego jej obniżenia.

Dietetyk w Szpitalu Grochowskim im. dr n. med. Rafała Masztaka w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty