Witam
Przede wszystkim należy pamiętać, że zdrowe i bezpieczne odchudzanie opiera się na utracie masy ciała w wymiarze 0,5 kg/tydzień. Tych wytycznych należy się trzymać, aby uniknąć niedoborów pokarmowych i efektu jo-jo.
Niezwykle istotna w zakresie diety jest regularność spożywania posiłków - w ten sposób metabolizm stabilizuje się, co zapobiega odkładaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej "na zapas". Warto wprowadzić 5 posiłków dziennie. Jednocześnie jednak wśród tych posiłków przeważać powinny zdrowe produkty - spośród produktów zbożowych są to przede wszystkim pełnoziarniste makarony, pieczywo i brązowy ryż. Źródłem białka w diecie powinno być chude mięso (głównie drób) i ryby.
Warto dbać też o codzienną podaż warzyw i owoców.
Unikać należy natomiast słodyczy, słodzonych napojów, żywności przetworzonej i kalorycznych przekąsek.
Korzystnym aspektem będzie również włączenie regularnej aktywności fizycznej w postaci dowolnego rodzaju sportu.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak bezpiecznie zrzucić kilka kilogramów? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Prawidłowa waga dla 12-latki i sposoby na odchudzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i ćwiczenia na redukcję wagi – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i ćwiczenia dla 16-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Bezpieczne odchudzanie u 16-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ćwiczenia i dieta dla nastolatka z lekką nadwagą – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta i ćwiczenia na zrzucenie wagi u nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Cellulit, grube uda i boczki mimo intensywnych ćwiczeń i diety – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć 15 kg w miesiąc? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć i dobrać odpowiednią dietę? – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr
Najważniejsze zasady profilaktyki kamicy nerkowej
Kamica nerkowa - mimo że prawdopodobnie ma podłoże
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności