Witam
W kwestii diety istotna jest regularność spożywania posiłków - w ten sposób metabolizm stabilizuje się, co zapobiega odkładaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej "na zapas". Warto wprowadzić 5 posiłków dziennie. Jednocześnie jednak wśród tych posiłków przeważać powinny zdrowe produkty - spośród produktów zbożowych są to przede wszystkim pełnoziarniste makarony, pieczywo i brązowy ryż. Źródłem białka w diecie powinno być chude mięso (głównie drób) i ryby. Cenne w diecie jest też mleko i produkty mleczne obfitujące w wapń, który wspomaga rozwój kości.
W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się dużo świeżych (lub gotowanych na parze) warzyw i owoców - są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a także zawierają dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit i daje uczucie sytości.
Unikać należy natomiast kalorycznych produktów - zwłaszcza przekąsek typu chipsy i słodyczy oraz napojów słodzonych (soki, coca cola, wody smakowe itp.)
Warto także wprowadzić regularną aktywność fizyczną. Może być nią dowolna forma sportu, realizowana minimum 4 razy w tygodniu. W ten sposób masa ciała będzie stopniowo normować się, jednak warto uzbroić się w cierpliwość.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bezpieczne odchudzanie u 16-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć i dobrać odpowiednią dietę? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka dieta dla 12-latki, która waży 81 kg? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zdrowa dieta w celu wymodelowania sylwetki dla 13-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Prawidłowa waga dla 12-latki i sposoby na odchudzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Cellulit, grube uda i boczki mimo intensywnych ćwiczeń i diety – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odchudzanie i sport dla 13-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na zrzucenie wagi u nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć 15 kg w miesiąc? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Rozstępy na udach i piersiach i wrócenie do wagi sprzed kontuzji – odpowiada Roma Wojtewicz