To zależy od poziomu aktwności fizycznej i ogólnego stanu zdrowia organizmu. Wydaje się, że to dość dużo białka ale młoda zdrowa osoba bez probemu powinna je zmetabolizować. Natomiast nie można na 100% powiedzieć, że to ilość zagrażająca lub nie, bo każdy organizm ma inne potrzeby i inaczej reaguje.
w diecie odchudzającej stosuje się zasadę 0,8-1,1 g białka na każdy kg masy ciała...natomiast wszystko zależy od Pana aktywności fizycznej, chorób towarzyszących itp. Dietę odchudzająca bilansuje się każdorazowo po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu żywieniowo-medycznego i wtedy dopiero znany jest skład poszczególnych składników odżywczych.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy podwyższonym cholesterolu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dostarczanie niewystarczającej ilości białka, tłuszczu i węglowodanów – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta redukcyjna a białko i węglowodany – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna a problemy z wyliczeniami – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta dla biegacza – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy ilość białka w diecie jest prawidłowa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla 54-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie działanie mają herbatki odchudzające? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
artykuły
Za mało białka w diecie? Tak może odbić się twoim zdrowiu
Białko jest budulcem mięśni i niezbędnym składniki
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr