Odpowiedź Pan znajdzie w tym artykule : http://portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-chorych-ze-stomia
Pozdrawiam
Witam,
oczywiście dieta powinna być lekkostrawna ale nie opierająca się tylko i wyłącznie na kilku składnikach. W zasadzie powinien Pan jeść wszystko tylko odpowiednio przygotowane, czyli zamiast smażenia na parze lub gotowane, od czasu do czasu pieczone ale nie częściej niż 1 raz w miesiącu i dotyczy to wszystkich chudych mięs i ryb. Warzywa i owoce raczej przetworzone, aby nie były surowe. Ryz, makaron, pieczywo i ziemniaczki w małych ilościach ale jak najbardziej. Kasza i warzywa strączkowe oraz kalafiory, brokuły, fasole. groch, kukurydzę i kapustę wykluczamy ze względu na wzdęcia, które powodować będą ból. Wędliny chude i w niedużych ilościach, sery żółte bardzo rzadko, sery białe 1-2 x w tygodniu.
Życzę dużo zdrowia,
Beyer-Wygońska Sylwia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dieta przy nowotworze jelita grubego i cukrzycy – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Dieta a problemy z jelitami i wzdęcia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Worek stomijny po operacji usunięcia jelita cienkiego – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Postępowanie po zakończonym leczeniu anemii – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Anemia po usunięciu guza jelita grubego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko